Vijesti Kultura i obrazovanje Promovisana knjiga “Sjene sna insana – Insanove sjene sna”

Promovisana knjiga “Sjene sna insana – Insanove sjene sna”

0

Poslednja u nizu manifestacija koje su obilježile proteklu sedmicu bila je promocija knjige „Sjene sna insana – Insanove sjene sna“ , autora Srete Stojakovića Lužanskog i Belme Omeragić – Latif, održana prošlog petka.

IMG_5961

Na samom početku, zbog velikog interesovanja, organizatori su bili prinuđeni da promociju presele iz male u veliku salu Centra za kulturu, da bi, u kraćem uvodu koji je uslijedio, Stojanović istakao da je ovaj kulturni događaj, prije svega, humanitarnog karaktera i posvećen Udruženju Sunce.

Franjo Miloš, recezent djela, prisutnima je ukratko izložio kritiku knjige, istakavši da je Sretin dio utemeljen na ljubavi, dobroti, nadi i vjeri, da je posvećen pozivu da budemo ljudi, da autor postavlja pitanje ko smo zapravo mi i zbog čega postojimo, te da na ova pitanja odgovor čitaocu pokušava dati kroz brojne filozofske i religijske citate. Upravo ta opširnost, pokušaj da bude pjesnik i filozof u jednom, predstavlja glavnu zamjerku recezenta autoru.

Iako ima sličnu temu, dio knjige autorke Omeragić – Latif posvećen je Omeragićima njenog vemena, njegovim porodicama, ljudima i događajima koji su obilježili život i urezali se u sjećanje autorke, koja čitaoce vodi kroz mir obale Ukrine, ali i kroz buran period Omeragića. O spisateljki je govorila i njena nastavnica Hana Čizmić, koja je kazala kako je Belma bila izuzetno talentovana i kreativna, te da odmah dala do znanja da će biti pisac.

Govoreći od djelu, autorka se osvrnula na glavnu temu djela, Omeragiće, koje smatra najljepšim dijelog grada.

– Ja uvijek krećem od korijena, šta je i odakle. Tako su u knjizi opisani Omeragići, dom i džamija, koji čine jedan dokumentarni dio knjige, dok je ostatak napisan očima djeteta, istakla je.

Obraćajući se prisutnima, Lužanski je istakao kako je upoznat sa prolaznosti života zbog transplatacije srca kojoj je bio podvrgnut, zbog čega preporučuje da se vodimo idejom ljubavi, nade i vjere. Zahvalio se svojoj ženi Mileni i poželio Dervenćanima ljepšu budućnost.

– Čovjek je čovjek, bez obzira kome se moli. Život je kratak i treba ga provesti sa osmijehom, zaključio je Stojanović.

Na kraju, organizator Derventskog ljeta Mirsad Haurdić, se zahvalio učesnicima, izvođačima i sponzorima, kojima je dodijelio i prigodne zahvalnice. Promociju knjige uveličali su svojim prisustvom i zlatni olimpijac Abas Arsnalagić, te akademski slikar Izet Đuzel.

B. N. – Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here