Vijesti Privreda Prostor za saradnju i dalje postoji: U Beču se održavaju “Dani Srpske...

Prostor za saradnju i dalje postoji: U Beču se održavaju “Dani Srpske i Srbije u Austriji” – VIDEO

0

Privredni potencijali Republike Srpske i Srbije su veliki i prostora za investiranje i te kako ima, poručeno je iz Beča gdje se održava manifestacija „Dani Srbije i Srpske u Austriji“ koja je zvanično počela je u petak i trajaće do 30. oktobra, piše ATV.

Ovo područje je atraktivno za austrijske privrednike. Markus Strase-Stukl jedan je od onih koji već godinama posluju u Srpskoj, tačnije u Derventi. Kvalifikovane, obrazovane radne snage ne manjka, tvrdi on. Dodatno plaćanje carine, kaže, predstavlja jedinu prepreku u poslovanju.

Ono što nam je dosta pomoglo jeste Vlada Republike Srpske i načelnik opštine Derventa i to je bio jedan od glavnih razloga zašto smo tamo. Organizovanje kompanije generalno nije komplikovano kao u Austriji ali jedini problem nam je carina koju moramo da plaćamo, kaže Markus Štrase-Štukl, privrednik.

Spoljnotrgovinska razmjena između Srpske i Austrije je vrijedna preko 100 miliona evra. Cilj je da još raste, kažu u Privrednoj komori Beča. Susreti privrednika su najvažniji, složne su bečka i banjalučka privredna komora.

Ja bih naglasio da je saradnja između malih i srednjih preduzeća koja uglavnom odlikuje ovu strukturu najvažnija saradnja. Ono gdje ja vidim potencijal i gdje već dobro sarađujemo je metalni sektor RS koji izvozi u Austriju, a austrijske firme na tržištu Srpske vidim u sektoru usluga, kaže Valter Ruk, predsjednik Privredne komore Beča.

Pokrovitelji manifestacije su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Vlada Republike Srpske, te Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

ATV

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here