Vijesti Hronika PU Doboj: Indijska konoplja i marihuana najzapljenjivaniji opijati

PU Doboj: Indijska konoplja i marihuana najzapljenjivaniji opijati

0
“Laboratorija” u Novim Lužanima

U sklopu sprovođenja preventivnih aktivnosti utvrđenih Strategijom nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj za period 2016-2021. godine, u toku školske 2016/2017 godine policijski službenici su u saradnji sa obrazovnim ustanovama organizovali i održali ukupno 78 predavanja koje je odslušalo više od 2000 učenika, 300 roditelja i 100 prosvjetnih radnika.

Pored preventivnih aktivnosti na suzbijanju neovlašćene proizvodnje i prometa opojne droge, u sklopu akcije „Plantaža“, kao i drugih operativnih akcija, PU Doboj sprovodi represivne planske mjere i radnje u cilju identifikovanja pojedinaca i grupa koje se bave proizvodnjom, prometom i zloupotrebom opojnih droga.

U toku 2016. godine zaplijenjeno je ukupno 1096 stabljika, 2362 sjemenke i 17 grama indijske konoplje, 1913 grama opojne droge „marihuane“, 13 grama opojne droge „heroin“ i 18 grama sintetičke opojne droge „amfetamin spid“.

Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnesena su 33 izvještaja protiv 37 lica zbog učinjena 33 krivična djela (27 krivičnih djela „Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga“ i 6 krivičnih djela „Omogućavanje uživanja opojnih droga“).

Nadležnim sudovima podneseno je ukupno 45 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 14 prekršajnih naloga, sve protiv 60 lica zbog učinjenih prekršaja iz člana 4. Zakona o sprečavanju i suzbijanju opojnih droga “ (posjedovanje narkotika).

Zbog učinjenih krivičnih djela i prekršaja koji se odnose na zloupotrebu narkotičkih sredstava lišena su slobode ukupno 44 lica.

Policijska uprava Doboj će i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem kontinuiranih planskih aktivnosti u cilju suzbijanja i otkrivanja svih oblika protivpravnih radnji koje se odnose na nabavljanje, stavljanje u promet i konzumiranje opojnih droga, kao i podizanju svijesti građana o štetnosti i posljedicama koje nastaju korištenjem narkotika, stoji u saopštenju.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here