Vijesti Društvo PU Doboj: Manje krivičnih dijela u aprilu, ali zabilježena tri samoubistva

PU Doboj: Manje krivičnih dijela u aprilu, ali zabilježena tri samoubistva

0

Na redovnoj konferenciji za novinare, održanoj danas u Policijskoj upravi Doboj, načelnik Dmitar Vračar, istakao je da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, što se ogleda u činjenici da nije bilo bezbjednosno interesantnih događaja koji bi po načinu izvršenja i nastalih posljedica doveli do značajnijeg uznemirenja javnosti.

Planiranim preventivnim aktivnostima policijskih službenika smanjen je broj krivičnih djela za 26,9 % u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok koeficijent razriješenosti iznosi 63,0 %, što je povećanje za 2,7 %. U aprilu je evidentirano ukupno 76 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, dok su u istom mjesecu prethodne godine evidentirana 104 krivična djela. U 77,6% slučajeva krivična djela su učinjena po nepoznatom izvršiocu, a koeficijent rasvjetljenosti ovih krivičnih djela iznosi 53,1%. Rasvjetljeno je 5 krivičnih djela učinjenih u prethodnom periodu, stoji u saopštenju PU Doboj.

Najzastupljeniji oblik krivičnih djela opšteg kriminaliteta čine krivična djela protiv imovine (48), odnosno 63,2% u odnosu na ukupan broj evidentiranih krivičnih djela, ali je u odnosu na isti mjesec prethodne god broj učinjenih krivičnih djela protiv imovine smanjen je za 29,4 %.

Tokom aprila otuđena su 4 putnička vozila, 3 na području grada Doboja i jedno na području opštine Teslić.
Nadležnom tužilaštvu podnesena su ukupno 72 izvještaja protiv 56 lica, od kojih su 20 lica povratnici u izvršenju krivičnog djela, dok je 5 maloljetnih lica evidentirano kao izvršioci krivičnog djela.

Evidentirano je 10 krivičnih djela šumske krađe kojim je, prema izjavi oštećenih, pričinjena materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 14.911,00 KM.

U aprilu je evidentirano i 58 narušavanja javnog reda i mira, najčešće na trgovima i ulicama (58,8%), u periodu od 12,00 do 14,00 časova. Nadležnim sudovima podneseno je 11 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 50 prekršajnih naloga, sve protiv 65 lica, a zbog narušavanja javnog reda i mira lišeno je slobode 5 lica.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 78 saobraćajnih nezgoda, bez smrtnih posljedica, ali je 10 lica zadobilo je teške, dok je 39 lica zadobilo lakše tjelesne povrede. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda bile su radnje vozilom u saobraćaju, nepridržavanje strane kretanja i neprilagođena brzina uslovima i stanju puta. U posmatranom periodu zbog učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola slobode su lišena 52 lica (vozača -39, biciklista – 3 i pješaka – 9).

Zabilježena su 4 slučaja nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, kao i tri samoubistva (1 trovanjem, 1 vješanjem i jedno presijecanjem vena).

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here