Vijesti Hronika PU Doboj: Manje opšteg kriminaliteta, ali 9 slučajeva porodičnog nasilja, 3 samoubistva…

PU Doboj: Manje opšteg kriminaliteta, ali 9 slučajeva porodičnog nasilja, 3 samoubistva…

0

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je juče održana u Policijskoj upravi Doboj, načelnik Dmitar Vračar ocijenio je da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće.

Tokom jula je evidentirano ukupno 105 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, što je za 2,8 % manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine (108). Razriješenost krivičnih djela opšteg kriminaliteta iznosi 69,2 % i povećan za 2,3% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U 80,9% slučajeva krivična djela su izvršena od strane nepoznatih lica. Rasvijetljenost krivičnih djela učinjenih po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,9 %, odnosno stepen rasvjetljenosti je povećan za 3,6% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Rasvijetljena su 2 krivična djela učinjena u prethodnom periodu.

U posmatranom mjesecu nije bilo evidentiranih težih oblika krivičnih djela koja bi po posljedicama ili načinu izvršenja izazvala uznemirenje javnosti. U oblasti javnog reda i mira broj evidentiranih prekršaja smanjen je za 16,7 %, dok je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda smanjen za 17,7 % u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Tokom jula mjeseca evidentirano je 79 krivičnih djela protiv imovine, odnosno 75,2 % u odnosu na ukupan broj učinjenih krivičnih djela. Evidentirano je 28 krivičnih djela teške krađe i 4 krivična djela teške krađe u pokušaju, od kojih je 57,1 % rasvijetljeno. Rasvjetljeno je 61,9% krivičnih djela krađe.

Nadležnom tužilaštvu podneseno je 90 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 45 lica. Od toga, 15 lica su povratnici u izvršenju krivičnog djela, dok su 4 maloljetnika evidentirana kao izvršioci krivičnih djela.

Otkrivena su 3 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Nadležnom tužilaštvu podnesena su 2 izvještaja protiv 3 lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 184.000,00 KM.

U posmatranom mjesecu evidentirano je 60 narušavanja javnog reda i mira, odnosno 4,7% manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Nadležnim sudovima podneseno je 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručena su 43 prekršajna naloga, sve protiv 67 lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira lišeno je slobode 7 lica.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirane su 102 saobraćajne nezgode. Dogodila se jedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem, 8 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima i 31 saobraćajna nezgoda sa lakše povrijeđenim licima. Teže tjelesne povrede zadobilo je 8 lica, dok su lakše povrijeđena 43 lica.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišena su slobode zadržavanjem 43 lica koja su u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola (37 vozača, 1 biciklista i 5 pješaka).

U julu je evidentirano 9 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici (4 krivična djela i 5 prekršaja). U 8 slučaja žrtve nasilja su bile žene i u jednom slučaju muškarac.

Evidentirana su 3 samoubistva lica starosne dobi od preko 60 godina (vješanjem, vatrenim oružjem i aktiviranje eksplozivne naprave).

PU Doboj

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here