Vijesti Hronika PU Doboj: Oprezno sa pirotehničkim sredstvima, ovo su kazne za nesavjesne

PU Doboj: Oprezno sa pirotehničkim sredstvima, ovo su kazne za nesavjesne

0

Povodom predstojećih praznika, u cilju zaštite lične i imovinske bezbjednosti građana, Policijska uprava Doboj sprovodi pojačane planske preventivne i represivne mjere i aktivnosti.

Imajući u vidu da se u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja, preventivne aktivnosti usmjerene su na podizanje društvene svijesti o opasnostima i posljedicama koje mogu nastati upotrebom pirotehničkih sredstava i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja.

Podsjećamo da je Zakonom o proizvodnji i prometu eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova, bez odobrenja MUP-a Republike Srpske zabranjena prodaja sredstava za male vatromete, petarde, rimske svjećice, male vatrometne bicikle, fontane, bengalske baklje, rakete i drugih sličnih proizvoda. Prodaja ovih pirotehničkih sredstava dozvoljena je samo u prodavnicama oružja i municije ili prodavnicama pirotehničkih proizvoda i mogu ih kupiti samo punoljetna lica.

Upotreba pirotehničkih sredstava na mjestima koja za to nisu predviđena, kažnjiva je Zakonom o javnom redu i miru, odnosno predviđene novčane kazne za fizička lica iznose od 300,00 do 900,00 KM, a za pravna lica od 2.000 do 6.000 KM.

Ukoliko je maloljetnik narušio javni red i mira upotrebom pirotehničkih sredstava na način da je na javnom mjestu izazvao uznemirenje građana, a prekršaj je uzrokovon propuštanjem staranja, njegovim roditeljima ili starateljima izriče se novčana kazna u visini od 400,00 do 1.200,00 KM.

Policijska uprava Doboj apeluje na roditelje da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava, da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika.

Apelujemo na građane da za vrijeme praznika i sami preduzmu intenzivnije mjere zaštite kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina, mogla ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu.

U cilju sprečavanja događanja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, PU Doboj će sprovoditi potrebne mjere i radnje usmjerene na pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila te kontrolu i sakcionisanje vožnje pod dejstvom alkohola. Ponovo apelujemo na vozače da radi svoje i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju, brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama, osobinama i stanju puta i da ne započinju vožnju pod dejstvom alkohola.

PU Doboj

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here