Vijesti Hronika PU Doboj: Opšti kriminalitet u padu, šteta od privrednog oko milion maraka

PU Doboj: Opšti kriminalitet u padu, šteta od privrednog oko milion maraka

0

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas održana u Policijskoj upravi Doboj, načelnik Dmitar Vračar istakao je da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće i stabilno što bazira na činjenici da je u odnosu na isti period prethodne godine smanjen broj evidentiranih krivičnih djela opšteg kriminaliteta za 27,1%, dok je rasvjetljenost uvećana za 1,8 %, te da nije bilo evidentiranih krivičnih djela koja bi po načinu izvršenja i društvenoj opasnosti dovela do značajnijeg uznemirenja javnosti. Broj evidentiranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira smanjen je za 27%, dok je broj saobraćajnih nezgoda smanjen za 10,3%.

U periodu januar – mart 2017. godine evidentirano je ukupno 288 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, od kojih je 78,8 % učinjeno po nepoznatom izvršiocu. Rasvijetljena su 184 krivična djela (61,1%), kao i 13 krivičnih djela učinjenih u prethodnom periodu. Nadležnom tužilaštvu podneseno je ukupno 266 izvještaja protiv 205 lica, od čega su 72 povratnici u izvršenju krivičnog djela, dok su 13 maloljetnih lica evidentirani kao izvršioci krivičnog djela.

Najzastupljeniji oblik krivičnih djela opšteg kriminaliteta čine krivična djela protiv imovine (64,2%). Evidentirano je ukupno 185 krivičnih djela, odnosno 29,7% manje nego u istom periodu prethodne godine (KD teške krađe smanjena za 22,5% i KD krađe za 44,9%). Evidentirano je šest slučaja otuđenja motornih vozila, od kojih su dva pronađena na području FBiH (Vitez i Zenica). Pronađeno je jedno vozilo otuđeno na području opštine Maglaj, FBiH. Evidentirana su četiri pokušaja otuđenja motornih vozila.

Otkriveno je 16 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podneseno je 12 izvještaja protiv 12 lica, dok su Tužilaštvu BiH podnesena dva izvještaja protiv dva lica. Navedenim krivičnim djelima pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu od oko 959.000,00 KM, dok ostvarena protivpravna imovinska korist iznosi od oko 944.000,00 KM.

U posmatranom periodu evidentirano je 119 narušavanja javnog reda i mira. Nadležnim sudovima podnesena su 43 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 78 prekršajnih naloga, sve protiv 147 lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira 15 lica lišeno je slobode.

U navedenom periodu evidentirano je 245 saobraćajnih nezgoda u kojim je smrtno stradalo 8 lica (2 vozača, 2 suvozača, 2 putnika i 2 pješaka), dok je 17 lica zadobilo teže, a 60 lica lakše tjelesne povrede.

U periodu januar-mart lišena su slobode 232 lica koja su upravljala vozilom pod dejstvom alkohola i 16 vozača koji su bili pod dejstvom opojnih droga (16)

Evidentirana su 33 slučaja nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici.

Evidentirano je 7 samoubistava (5 vješanjem, 1 vatrenim oružjem i 1 utapanjem).

Načelnik Policijske uprave Dmitar Vračar istakao je da će Policijska uprava Doboj u narednom periodu preduzimati planske preventivne i represivne mjere i radnje u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti na području koje operativno pokriva ova Policijska uprava.

PU Doboj

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here