Vijesti Kultura i obrazovanje Putevima srpske tradicije

Putevima srpske tradicije

0

Delegacija udruženja građana „Oaza Mira“ iz Lopatnice kod Kraljeva u Srbiji, u okviru realizacije projekta „Putevima srpske tradicije“, posjetila je u nedjelju (01.02.2015) domaćinstva u dobojskoj regiji koja se bave seoskim turizmom, izjavio je direktor „Turističke organizacije opštine Derventa“ Damir Kljajić.

Putevima srpske tradicije 9

Napomenuo je da su prije toga, u subotu (31.01.2015) u seoskom domaćinstvu Spasojević kod Doboja, predstavnici turističkih organizacija dobojske regije (Doboj, Derventa, Brod, Teslić i Modriča) i Centar za lokalni i regionalni razvoj (CELOR) iz Dervente potpisali memorandum o saradnji i razvoju seoskog turizma sa predstavnikom udruženja građana „Oaza Mira“ Goranom Vukičevićem.

Kljajić je precizirao da je u Derventi delegacija iz Srbije posjetila seosko domaćinstvo Đekić u Žeravcu, gdje ih je domaćin Slavko Đekić ugostio i upoznao sa razvojem, potencijalima i sadržajem ovog seoskog domaćinstva.

– Zavičajna kuća porodice Đekić sastoji se od stare porodične kuće i dva stara kijera u kojima je smješteno više od 200 eksponata starih i po nekoliko decenija, istakao je Kljajić.
Prije dolaska u Derventu delegacija je posjetila izletište „Lane“ u Tesliću, a poslije Dervente posjetili su domaćinstvo Radovanović u Klakaru kod Broda, te su put prema Srbiji nastavili preko Modriče gdje su posjetili domaćinstvo koje se bavi pčelarstvom.

Vukičević je naglasio da je jedan od ciljeva projekta „Putevima srpske tradicije“ organizovanje uzajamne studijske posete i radnih sastanaka čelnika turističkih organizacija raškog okruga u Srbiji i dobojske regije u Republici Srpskoj (BiH).

– Ciljevi projekta su i ekonomsko osnaživanje Srba u regionu, uspostavljanje strateške saradnje, definisanje turističke ponude seoskog turizma, te formiranje veb sajta, naglasio je Vukičević.

Istakao je da je „Oaza mira“ ponudila pomoć turističkim organizacijama iz Srpske s obzirom na to da im je razvoj seoskog turizma zajednički interes. Već je izrađen sajt sa zajedničkom ponudom regija raškog okruga i Doboja.

Direktor Turističke organizacije grada Doboja Mitra Đuričić rekla je da Memorandum podrazumijeva izradu okvirnog plana i strategije za ovu i narednu godinu za seoski turiazm i prateće sadržaje u okviru kulturno-istorijskog nasljeđa i vjerskog turizma.

Naglasila je da potpisani dokument predviđa i zajedničku saradnju i nastup na međunarodnim sajmovima. Projekat „Putevima srpske tradicije“ sprovodi udruženje građana „Oaza Mira“, a finansiraju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Turistička organizacija opštine Derventa

PODIJELI