Vijesti Kultura i obrazovanje “Putovanje jedne duge”: Promovisana knjiga Silvana Fere, počasnog građanina Dervente

“Putovanje jedne duge”: Promovisana knjiga Silvana Fere, počasnog građanina Dervente

0

U Centru za kulturu večeras je predstavljena knjiga “Putovanje jedne duge” (I viaggi di un arcobaleno), autora Silvana Fera iz prijateljskog italijanskog grada Pinerola, inače počasnog građanina Dervente.

Knjiga je svjedočanstvo o humanitarnom angažovanju grupe “Arkobaleno”, koja je građanima Dervente pružila moralnu i materijalnu podršku u najtežim trenucima ratnih razaranja, te takvo djelovanje nastavila i dan danas. Ta grupa prijatelja pokrenula je čitav niz humanitarnih akcija, odlučivši da ne ostanu njemi na strahote koje su civili preživjeli na prostoru bivše Jugoslavije, istaknuto je na večerašnjoj promociji.

Kroz svoje djelovanje donirali su velike količine humanitarne pomoći, prvo u Istru, a potom i u Bosnu. Derventa je imala tu sreću u nesreći da bude jedan od gradova kojima su Italijani pomogli. Daleke 1997. godine prvu donaciju je dobila OŠ “Nikola Tesla”, nakon toga i druge ustanove, a do danas su ostali vjerni prijatelji udruženja “Sunce”.

Načelnik opštine Milorad Simić se zahvalio autoru na primjerku knjige, istaknuvši da nije bitno koliko je ko nekom dao, već da su se ljudi među sobom srodili.

Pored brojnih predstavnika društveno-političkog miljea naše opštine, promociji su prisustvovali i članovi Skupštine italijanskog grada Marijus Lupaski i Luka Barbero (Luca Barbero), članovi grupe “Arkobaleno” i naša ambasadorka u Pinerolu Jovanka Adžić.

Ovako je izgledalo otvorenje Ulice grada Pinerola. 

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here