Vijesti Kultura i obrazovanje Putovanje kroz vrijeme: Stručna i tehnička škola Derventa nekad i sad –...

Putovanje kroz vrijeme: Stručna i tehnička škola Derventa nekad i sad – FOTO

0

Vodeći se izrekom Vilijama Gibsona „vrijeme ide u jednom pravcu, sjećanja u drugom“ Stručna i tehnička škola pripremila je malo virtuelno „putovanje kroz vrijeme“ koje najbolje pokazuje promjene koje je ova ustanova doživjela tokom posljednje decenije.

Iako kvalitet nastave nikad nije bio upitan, neprekidno smo se trudili da budemo sve bolji, kažu u ovoj obrazovnoj ustanovi.

GRAĐEVINSKI RADOVI – Godine 2010. naš grad je zadesila velika poplava. Ni škola nije bila pošteđena. Tih dana naša škola je pretrpjela znatna oštećenja i ogromnu materijalnu štetu, koji su, umnogome, otežavali nastavni proces, a koji su uspješno sanirani tek u posljednjih nekoliko godina.

Godine 2015. zajedničkim angažmanom i saradnjom dviju srednjih škola saniran je centralni objekat JU SŠC „Mihajlo Pupin“ čije prostorije koriste obje škole.

Projektom energetske efikasnosti renovirana je i opremljena matična zgrada naše škole, u novembru 2020. godine. Prethodno je lokalna zajednica vlastitim sredstvima omogućila popravljanje i izolaciju krovnog pokrivača, koji je bio u jako lošem stanju. Ovim je proces uređenja i sanacije škole zaokružen, čime su stvoreni mnogo bolji uslovi za odvijanje redovne i praktične nastave.

OPREMANjE KABINETA – Inače, škola je učestvovala u svim projektima, koji su ponuđeni od strane lokalne zajednice i Ministarstva prosvjete i kulture, što se danas može primijetiti prilikom posjeta renoviranim kabinetima za izvođenje najsavremenijih oblika nastave.

U opremanju kabineta posebna pažnja je posvećena struci –Mašinstvo i obrada metala, pa je škola učestvovala u projektima koje je sprovodila lokalna zajednica, te su na taj način moderno i na visokom nivou opremljeni kabineti za zavarivanje i tehničare CNC tehnologija. Zajedno sa SŠC „Mihajlo Pupin“ i privrednicima iz te oblasti, opremljen je resursni centar za obuku i rad na CNC mašinama.

UNAPREĐENjE NASTAVNOG PROCESA – Kvalitet nastavnog procesa uvijek je bio na visokom nivou, a svakodnevno se vrši edukacija i usavršavanje nastavnog osoblja, kako bismo bili sve bolji, u korak sa svjetskim trendovima.

Godine 2019. škola je prošla proces samovrednovanja od strane RPZ-a, gdje je ocjenjena visokom ocjenom za kompletnu organizaciju vaspitno-obrazovnog procesa.

I lokalna zajednica je prepoznala rad, trud i zalaganje menadžmenta škole, a potvrda za to je najviše priznanje od strane lokalne zajednice, Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom, zbog izuzetnog doprinosa u oblasti obrazovanja i uvođenja novih tehnologija i tehnološkog unapređenja u obrazovni proces. Povelja je uručena direktorici naše škole, Branki Jović.

VANNASTAVNE AKTIVNOSTI – Ni vannastavne aktivnosti nisu zapostavljene, o čemu svjedoče učešća i brojne nagrade na raznim takmičenjima. Neka od njih su: „Dani Zime na Kozari“, „ Luk i med“ , „ Ja, građanin“, takmičenja u recitovanju, Prvoj pomoći i mnoga druga. Vannastavne aktivnosti ne podrazumijevaju samo učešće na takmičenjima, nego praćenje i učestvovanje na različitim likovnim i literarnim konkursima. Sva takmičenja i vannastavne aktivnosti organizovana su uz punu podršku rukovodstva škole.

Humanitarne akcije su nešto po čemu je naša škola prepoznatljiva. Naši učenici veoma često pokreću i rado učestvuju u humanitarnim akcijama različitih karaktera. Neke od njih su: „Jedan slatkiš-jedno dijete“, “Knjiga je dar koji možeš otvarati opet i opet“, Humanitarna akcija davanja krvi i mnoge druge…
Obilježavamo i značajne datume: „Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom“, „Međunarodni dan volontera“ , „Međunarodni dan zagrljaja“…

Svi navedeni događaji realizovani su zajedničkom saradnjom rukovodstva škole, nastavnog i vannastavnog osoblja.
NAŠA ŠKOLA – VELIKA PORODICA – Radnici naše škole su jedna velika porodica, u kojoj njegujemo dobru radnu klimu i dobre međuljudske odnose, bilo da je u pitanju obilježavanje odlaska u penziju ili rođenja djeteta, slobodno vrijeme ili školska slava, svi smo tu, jedni za druge.

Na posljetku, uvijek se trudimo da budemo dobri ljudi, širokog srca i duše. Vrata naše škole širom smo otvorili učenicima Osnovne škole „Nikola Tesla“, kako bi i osnovcima pružili priliku da steknu kvalitetno obrazovanje u bezbjednom prostoru.

Ovu svojevrsnu šetnju kroz vrijeme slobodno možemo završiti i citatom naše direktorice Branke Jović: “Učenje je kao veslanje uzvodno. Ako prestaneš veslati, odnese te natrag.“

Nadamo se da je i vama ova virtuelna šetnja bila jednako zanimljiva i uzbudljiva, kao i nama.

„Strško“tim za Derventa Cafe