Vijesti Društvo “Demokratija i ljudska prava”

“Demokratija i ljudska prava”

0

Članovi Savjeta učenika “Gimnazije sa tehničkim školama” Derventa, organizovali su dvodnevni seminar u Derventi “Demokratija i ljudska prava”, na kojem su učestvovali učenici iz FBiH i RS.

– Naš osnovni cilj bio je da mladima pokažemo da koliko je god važno voljeti sebe, svoju vjeru i kulturu-toliko je važno i poštovati tuđe. Bilo je riječi o stereotipima i predrasudama, kao i o konfliktima. Ovom prilikom se zahvaljujemo Hotelu “Biser”, koji nam je ustupio konferencijsku salu za održavanje seminara, a takođe i vjerskim objektima u Derventi, koji su nam srdačno otvorili svoja vrata. Na seminaru je učestvovalo 25 učenika iz Tuzle, Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Modriče, Šamca, Prnjavora i Dervente.

Prezentovane su radionice o konfliktima, gdje su učesnici imali priliku uvidjeti na klasifikaciju konflikta, na pozitivne i negativne strane konflikta, zatim radionice o predrasudama i stereotipima, gdje smo primjetili da smo svi puni predrasuda i stereotipa, a takođe smo ukazali i na razliku ovih stavki. Što se tiče predrasuda i stereotipa malo veću pažnju smo posvetili romima i njihovom statusu u društvu, jer su učesnici imali najveće i najnegativnije predrasude i stereotipima o romima, ali na kraju seminara su promjenili svoje mišljenje – kaže Slaven Dimitrić, koordinator projekta „Demokratija i ljudska prava“.

Učenici su obišli vjerske objekte u Derventi i imali priliku razgovarati sa imamom, župnikom i sveštenikom u Derventi, kojima se ovom prilikom i zahvaljuju na posvećenoj pažnji.

– I na samom kraju smo napravili evaluaciju, gdje smo ugodno bili iznenađeni i prezadovoljni zaključcima od strane naših učesnika. Pored znanja koje su stekli, naši učesnici su vrlo zadovoljni sa našim gradom i već pravimo planove kako da se ponovo sastanemo, jer smo zaključili da ova ekipa odlično funkcioniše u ovom sastavu i da to trebamo iskoristiti i za ostvarivanje novih rezultata i druženja – dodaje Dimitrić.

Edukatori za ovaj seminar bili su Marija Branković, Jelena Dimitrić, Jovana Vidaković i Slaven Dimitrić, koji  istovremeno i koordinator ovog projekta, a učenici su stekli potrebna znanja i vještine za ovu temu, te su od Helsinškog odbora RS dobili diplome za ovu oblast.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here