Vijesti Politika Rad suzbija krizu

Rad suzbija krizu

0

“Nema kuće, porodice, pojedinca ili bilo kakvog oblika zajednice da se nije susretao sa raznim problemima. Ja nisam od onih koji daju kaparu na belaj, a pripadam vrsti ljudi koja probleme rješava radom i okolinu podstrekava da čini isto.

Milorad Simic kandidat SNSD-a za nacelnika opstine Derventa

Ni najveći ekonomski umovi ne znaju šta će se dogoditi u narednoj godini, ali mi, ono što od nas zavisi, moramo da činimo najbolje što znamo. To smo nastojali da činimo i u godini na izmaku. Bilo je problema, ali nastojao sam da probleme ne guramo pod tepih, odnosno zanemarujemo nedaće i da vršimo nepotrebnu dramatizaciju stanja. U Derventi se počelo sa gradnjom već u rano proljeće, i naša opština je u javnosti predstavljena kao veliko gradilište, posebno u medijima, što je sasvim normalno, jer je došlo do realizacije nekoliko projekata i radova, na koje se čekalo godinama”- kaže Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

– Ako je prošla godina bila izborna, pa su brojni poslovi pripisivani upravo borbi za glasove, onda je ovu okarakterisala realizacija nekolicine projekata za koje su sredstva obezbijeđena prije prošlogodišnjih izbora. To dokazuje da motiv za rad nisu samo izbori, nego, u prvom redu, želja da Derventa napreduje i svakog dana bude ljepša i bolja nego juče. Svi projekti koji su rađeni imaju svoju vrijednost, ali oni radovi koji su završeni bili su gorući problem stanovništva mnogo godina.

Uspjeli smo da riješimo problem derventskog potoka, obnovili smo zgradu Gimnazije koja je u poslednjem ratu doživjela razaranje, izvršena je sanacija zgrade Narodne biblioteke ,,Branko Radičević,,. Bivši Klub vojske, a sada Kulturni centar dobiva novi izgled. Derventa je dobila kružni tok na lokaciji ,,Rampa,, a velike gužve u saobraćaju postaju prošlost. Uvezivanje centara mjesnih zajednica sa gradom je posao koji traje i koji vjerujem u mnogome vraća nadu,  život  i opstanak stanovništva na seoskom području. Tu su ostali radovi koji život znače, bilo da se radi  o vodosnabdjevanju, elektrifikaciji, obnovi  mostova i domova… Ako procjenjujemo prema zahtjevima i kreativnosti onih koji učestvuju u društvenom životu onda je to malo i nedovoljno za sve što bi Dervenćani gradili. Ali, ako se poredimo sa drugima, onda je evidentno da, kad govorimo u procentima odnosa ukupnog budžeta i ovog dokumenta, značajno prednjačimo u odnosu na mnoge.

Ove godine smo u infrasturkturu uložili nešto više od 2,1 milion maraka vlastitih sredstava, a kad se tome dodaju „državne pare“  onda su to projekti daleko veće vrijednosti- kaže Simić.

Načelnik Simić zna da u vođenju opštine ima onih koji na rješavanje problema gledaju sa drugog aspekta.

– Dvije su vrste tih nezadovoljnika. Jedna je nesrećna što neki njihov projekat nije mogao da bude realizovan i kritikujući pokušava da dosegne „kritičnu masu“ da slijedeće godine bude uvršten u zajedničke planove. Druga grupa ne zaslužuje ozbiljnu pažnju, pošto su to uglavnom politikanti kojima ništa nije po volji. Ako radimo ne valja što radimo, ako ne radimo, ne valja što ne radimo i tako u krug. Njima nije valjalo ni što smo malo taktizirali sa realizacijom druge faze asfaltiranja lokalnih puteva, a ispostavilo se da smo bili potpuno u pravu pošto je cijena bila značajno niža, a to je omogućilo proširivanje obima poslova.

Predvidjeli smo, u skladu sa našim opredjeljenjem da se radom suprostavljamo krizi, skoro 2,5 miliona maraka za Program kapitalnog investiranja, što je za 21 odsto više nego ove godine. Najveći pojedinačni projekat je nasatavak uređenja centra grada, kako bi održali ritam da svake godine imamo ljepši i uređeniji grad. Međutim, ni seoska područja nisu zakinuta, a predviđeno je asfaltiranje velikog broja lokalnih puteva i izgradnja drugih objekata koji bi standard stanovnika u našim selima trebalo da digne na viši nivo- dodaje Simić.

Simić ističe činjenicu  da se privreda suočava sa brojnim teškoćama, ali mnogi  privrednici opštine Derventa su  pronašli način da održe proizvodnju i sačuvaju radna mjesta.

– Naravno, ima i tragičnih sudbina, a tragedija je kad samo jedna porodica ostane bez sigurnog izvora prihoda, ali u dilemi između malo zaposlenih s velikim platama i većeg broja zaposlenih s malim platama, ja sam za drugu varijantu. Derventa je i dalje regionalni lider po mnogim pokazateljima privredne aktivnosti, a mene posebno raduju neki signali, kao iz Unisa, da je proizvodnja u usponu. Nastojimo da donošenjem raznih dokumenata poboljšamo ambijent za privrednike.

Aktivno učestvujemo u svemu što ima značaj za naše privrednike, a osim onoga što su uobičajeni poslovi lokalne administracije, nađemo im se pri ruci kad god je to za njih značajno. Tako smo nedavno podijelili radost sa Saninom povodom desete godišnjice rada i Unisom povodom priznanja za njihovog menadžera kao „najmenadžera BiH“.

Politička klima mnogo bolja

Načelnik Simić je mišljenja da je politička klima sigurno mnogo bolja nego tokom prethodnog mandata. U Skupštini opštine, iako nema čvrstog koalicionog sporazuma, djeluje većina koja uliva određenu sigurnost i omogućava pokretanje i realizaciju svega što izvšna vlast kreira.

–  Ni opozicija, mada je u našim uslovima za nekoga teško reći da je opozicija, ne uspijeva da djeluje opstruktivno, i ne sprečava nas da donesemo odluke za koje smatramo da su značajne za napredak- kaže Simić.

Nova godina

– Pored ona skoro 2,5 miliona maraka u Programu kapitalnog investiranja koji će biti uloženi u infrastrukturu, a to znači da će mnogi od toga zarađivati plate, vrlo značajno je da će uskoro započeti radovi na realizaciji projekta sa KfW bankom. Kroz taj projekat u Derventu će biti uloženo osam milona maraka i ne bi bilo iznenađenje da opet dobijemo epitet velikog gradilišta. Uz tih deset miliona, očekujemo da bude odobren još neki projekat iz Razvojnog programa RS, što bi nas dodatno motivisalo da istim putem idemo dalje.

Ozbiljan smo kandidat za regionalnu deponiju čvrstog otpada, koja bi, sudeći prema iskustvima uspješnih sredina, bila respektabilan i uspješan privredni subjekt. Odgovore na mnoga pitanja ponudiće i Strategija razvoja opštine čija izrada je u toku. Naredna godina je izborna pa  izbore ne treba doživljavati kao nešto negativno, nego kao priliku da se neke, eventualno ranije napravljene greške, isprave i pruži prilika onima u koje vjerujemo da pokažu šta i koliko znaju- ističe  Simić.  

Poruka

– Praznici su vrijeme razumijevanja, mirenja i praštanja. Onima koji, zbog teškoća u koje su zapali, osjećaju gorčinu, tugu ili bilo kakvu drugu nelagodu, želim da što prije prevaziđu taj osjećaj i probleme koji su to prouzrokovali. Neka im Nova godina i praznik rođena Hristovog, umjesto teškoća, donesu pregršt ljubavi, sreće i zdravlja, a onima kojima sve ide po planovima želim da tako i nastave. Isto tako svima želim da praznike, koji su prilika za tako potrebno druženje, provedu u krugu porodice i njima dragih i bliskih osoba, lišeni svake nelagode- poručio je Simić.

Tekst objavljen i u Posavskim novostima(broj 57)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here