Vijesti Privreda Rajko Kulaga nakon sastanka dvije delegacije: Zadrugarstvo razviti po ugledu na Srbiju

Rajko Kulaga nakon sastanka dvije delegacije: Zadrugarstvo razviti po ugledu na Srbiju

0

U Palati Srbija održan je sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Srpske predvođene ministrom bez portfelja u Vladi Srbije zaduženim za regionalni razvoj Srbije Milanom Krkobabićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem na kojem je razgovarano o saradnji u oblasti zadrugarstva, aktuelnih projekata i strategija za naredni period koje bi obuhvatale poboljšanje uslova života na selu.

Sastanku su prisustvovali i Dragan Škorić, predsjednik Akademijskog odbora za selo SANU, Darko Božić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Rajko Kulaga, predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske i Nikola Mihailović, predsjednik Zadružnog saveza Srbije.

Zajednička riješenost u spasavanju sela Republike Srbije i Republike Srpske ozbiljno je pitanje koje zahtijeva neodložne mjere i dogovoreno je zajedničko djelovanje po programu koji će predložiti Nacionalni tim za preporod sela Srbije, a čiji je nosilac takođe Srpska akademija nauka i umjetnosti, rekao je ministar Krkobabić.

Mali poljoprivredni proizvođači ne mogu da opstanu i budu konkurentni na tržištu ukoliko samostalno nastupaju, već moraju da se udružuju. U Srbiji se vidi pomak zahvaljujući primijenjenim mjerama u zadrugarstvu, a i sami smo uvjereni da zadrugarstvo predstavlja najbolji model opstanka ljudi na selu. Model zadrugarstva koji je primijenjen u Srbiji jako je interesantan i za Republiku Srpsku, rekao je ministar Pašalić.

Predsjednik zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga je upoznao prisutne sa trenutnim stanjem u zadružnom sektoru Republike Srpske, sa Programom razvoja poljoprivrednog zadrugarstva za period 2019-2025 i njegovom realizacijom. Posebno je istakao dugogodišnju uspješnu saradnju dva saveza i izrazio nadu da se model razvoja zadrugarstva iz Srbije primijeni i u Republici Srpskoj uz podršku oba ministarstva.

Predsjednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović istakao je ostvarene rezultate po Programu podrške sprovođenju mjera ravnomjernog regionalnog razvoja Republike Srbije za osnivanje novih zadruga i investicione podrške postojećim zadrugama poznat kao državni projekat “500 zadruga u 500 sela” i da je od 2017. godine formirano 550 novih zadruga.

Ocijenjeno da je postojeći model zadrugarstva koji je zaživio u Republici Srbiji, a koncipiran u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, nešto što je prihvatljivo i u Republici Srpskoj i da bi se moglo očekivati da bude primijenjen u drugoj polovini godine, uz uvažavanje specifičnosti Republike Srpske.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here