Vijesti Privreda Rajko Kulaga učesnik Međunarodne konferencije „Budućnost je u zadrugarstvu“ održane u Beogradu...

Rajko Kulaga učesnik Međunarodne konferencije „Budućnost je u zadrugarstvu“ održane u Beogradu – VIDEO

0

U organizaciji Ministarstva za brigu o selu, Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine juče je u Beogradu, održana je Međunarodna konferencija na temu „Budućnost je u zadrugarstvu“, kojoj je prisustvovala i delegacija Zadružnog saveza Republike Srpske na čelu sa Rajkom Kulagom.

On je tim povodom istakao da postoji visok nivo saradnje Zadružnog saveza Republike Srpske sa Zadružnim savezima Srbije i Vojvodine.

Zadružni sektor Republike Srpske, uz podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, se razvija na novim osnovama, zadruge kao proizvođačke organizacije koje organizuju kooperantsku proizvodnje i uspostavljaju proizvođačke kapacitete stvaranjem zadružnih proizvoda sa novostvorenom vrijednosti konkurentnih na tržištu, rekao je Kulaga.

Konferencija je okupila brojne eminentne goste iz Srbije i inostranstva, a poseban gost bio je predsjednik Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP) Ariel Enrique Guarko iz Argentine. Prema podacima Ujedinjenih nacija, u svijetu ima više od milijardu zadrugara i oko tri miliona zadruga, a Međunarodni zadružni savez je jedna od najvećih nevladinih organizacija.

Želim da vam se zahvalim što ste došli u ovoliko broju, da se zahvalim gospodinu ministru na toploj dobrodošlici da mu se zahvalim što pomaže zadrugama. Upoznat sam sa projektom “500 zadruga u 500 sela” i stekao sam utisak da se zadrugarstvo u Srbiji nalazi na dobrom putu, naročito zato što ima jaku podršku Vlade Republike Srbije. Na globanom nivou danas imamo oko milijardu i dvesta miliona članova zadružnih pokreta, preko 200 godina istorije zadrugarstva a Srbija zauzima jedno od najznačajnih mesta jer su neke od prvih zadruga osnovane baš u Srbiji, poručio je Guarko.

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, zahvalio se na poseti predsedniku međunarodnog zadružnog saveza i podsetio na aktivnosti ovoga Ministarstva. Podsetio je da je zadrugarstvo vrlo važno jer se samo na ovaj način mogu uspešno razvijati i ruralni predeli naše zemlje. Kod nas je najznačajnije poljoprivredno zadrugarstvo ali postoje i drugi oblici udruživanja o kojima moramo voditi računa. Ministar je podsetio da je 1846. godine formirana treća zadruga u svetu i da smo mi jedna od retkih zemalja koja je među prvima učestvovala u formiranju zadruga u svetu.

Nikola MIhajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, zahvalio se na poseti Ariel Enrike Guarku i podsetio da je poslednji put predsednik međunarodnog zadružnog saveza posetio Srbiju pre devetnaest godina. Ovo je zgodna prilika da ovako visokog gosta upoznamo sa stanjem zadrugarstva u našoj zemlji kako bismo mogli da još bolje razvijamo našu saradnju sa ovom međunarodnom organizacijom.

Jelena Nestorov Bozonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, podsetila je prisutne da je treća zadruga koja je osnovana u svetu bila iz Bačkog Petrovca, što govori o velikoj tradiciji koju ima naša zemlja kada je zadrugarstvo u pitanju.

Derventa Cafe/Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here