Vijesti Politika Raspravama o javnim preduzećima i ustanovama završena 17. sjednica Skupštine opštine Derventa

Raspravama o javnim preduzećima i ustanovama završena 17. sjednica Skupštine opštine Derventa

0

Danas je završeno 17. zasjedanje Skupštine opštine Derventa, prekinuto prošlog četvrtka zbog preobimnog dnevnog reda.

Nakon što su bez rasprave usvojeni izvještaji o radu Skupštine opštine Derventa i radu stalnih radnih tijela lokalnog parlamenta za proteklu godinu, pristupilo se objedinjenoj diskusiji o poslovanju i obračunu javnih preduzeća i ustanova za prošlu, te njihovim planovima za 2018. godinu.

Na pitanje šefa kluba odbornika SDS-a Branka Katanića u vezi gubitaka Doma zdravlja Derventa od oko 190.000 maraka i aktivnostima u vezi opstanka Porodilišta, direktor Doma zdravlja Mirko Šaran je rekao da ova ustanova nema dugovanja dobavljačima, kao ni za poreze i doprinose, ali da nije bila u mogućnosti da uloži sredstva u amortizaciju u obimu koje procedure nalažu, zbog čega se to obračunava kao gubitak.

Za opstanak Porodilišta potreban je prostor, oprema i kadar, tako da je cilj da se obezbijedi medicinski siguran način da Porodilište opstane, istakao je Šaran.

Na konstataciju odbornice PDP-a Sanje Dimitrić oko povećanja broja registrovanih korisnika porodične medicine za ovu godinu u odnosu na prošlogodišnji plan, te smanjenje broja registrovanih na pedijatriji za oko 400 korisnika, Šaran je pojasnio da brojke dostavlja Fond zdravstvenog osiguranja, te da ovog puta u broj korisnika pedijatrije nisu uvrštena djeca iz opštine Brod.

Odgovarajući na pitanja odbornice Dimitrić oko isplate boravišne takse i aktivnosti na osavremenjavanu derventskog Vašara, vd direktora Turističke organizacije Mladen Pećić je rekao da je ovoj ustanovi isplaćen iznos od boravišne takse u iznosu od 1.700 maraka, što je iskorišteno za izradu android aplikacije turističke ponude naše opštine, te se složio da bi Vašar trebalo upotpuniti dodatnim sadržajima.

Na pitanje odbornika SNSD-a Slavišu Đuraša, kojeg su zanimala imena 20-ak starijih lica smještenih u staračke domove u drugim gradovima, za šta se troši oko 300.000 maraka godišnje, zamjenica direktora Centra za socijalni rad Jasmina Petrović rekla je da se ti podaci ne mogu dati bez saglasnosti korisnika, kao i da postoje specifični korisnici koji imaju različite bolesti, poput autizma ili duševnih bolesti, zbog čega moraju imati poseban smještaj, dostupan samo u drugim gradovima.

Budžet ustanove smanjen je za oko 200.000 maraka, zbog čega Centar ne može isplaćivati jednokratne novčane pomoći, kazala je Petrovićeva.

Đuraš je ponovio da se njegovo pitanje ne odnosi na posebne slučajeve, nego na klasične starije korisnike, te da su oni mogli biti smješteni i u Derventi.

Prilikom rasprave o Gerontološkom centru, odbornik SDS-a Vlado Kovačević podsjetio je da je od 2011. do 2016. izdvojeno oko 395.000 maraka iz budžeta opštine za ovu ustanovu, kao da su ostala određena dugovanja za poreze i doprinose bivšeg direktora Dušana Rašića. Pitao je i na koji način će se pokrivati troškovi smještaja lica iz drugih gradova.

Zamjenik načelnika Siniša Jeftić je rekao da se Gerontološki centar gradi iz kreditnih sredstava Svjetske banke čije su procedure kontrole veoma oštre, te da ta sredstva postaju operativna tek nakon što konsultanti podnesu odgovarajuće izvještaje, što je, možda i zbog destrukcije pojedinaca, usporilo početak izvođenja radova. Opština je potrošila minimalna sredstva da ovaj projekat uspije, a realnost je da je on sada najdalje otišao u realizaciji od svih koji se provode u BiH.

Direktorica VD Đurđa Pijetlović pojasnila je da će troškove smještaja korisnika snositi insititucije sa kojima se potpišu ugovori, bilo da se radi o Ministarstvu izbjeglih i raseljenih BiH ili o centrima za socijalni rad lokalnih zajednica iz kojih korisnici dolaze, dok je načelnik opštine Milorad Simić istakao da će, uprkos tome što su pojedinci spočitavali da se radi o „fantomskom preduzeću“, najkasnije u avgustu Gerontološki centar biti otvoren.

Nakon jednoipočasovne rasprave, odbornici su usvojili izvještaje o poslovanju i obračunu za 2017, te program rada i finansijski plan za 2018. godinu javnih ustanova Dom zdravlja, Predškolske ustanove “Trol”, Centar za socijalni rad, Sportsko-kulturni centar “Derventa”, Centar za kulturu, Gerontološki centar i Narodna biblioteka “Branko Radičević”.

Podršku odbornika dobio je i program rada i finansijski plan Turističke organizacije za 2018. godinu, ali ne i izvještaj o poslovanju i obračunu za prošlu godinu.

Podršku odbornika dobile su i informacije o upisu učenika i stručnoj zastupljenosti nastavnog kadra u Srednjoškolskom centru “Mihajlo Pupin”, te Stručnoj i tehničkoj školi Derventa, kao i informacija o registraciji zajednica etažnih vlasnika, investicionom i tekućem održavanju stambenih zgrada i stanova.

Pozitivnu ocjenu odbornika dobila je i informacija o stanju u oblasti kulture sa mjerama za prevazilaženje stanja, kao i izvještaj o realizaciji programa zajedničke komunalne potrošnje.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here