Vijesti Privreda Raste proizvodnja obuće, a dobit ista

Raste proizvodnja obuće, a dobit ista

0

Iako je oblast proizvodnje kože i obuće u RS, prema podacima Zavoda za statistiku RS, za osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle napravila rast od 30 odsto, činjenica je da najveći broj domaćih fabrika radi lon poslove, što domaće “kožare” u konačnici ostavlja “kratkih rukava”.

Raste proizvodnja obuce, a dobit ista 1

Iz vodećih preduzeća kožarskog sektora kažu da se dobro “pogođenim” lon poslom smatra onaj pri kojem u njihovim rukama ostane između tri i pet odsto vrijednosti od proizvedenog para obuće.

“Lon poslovi, na koje smo najvećim dijelom orijentisani, dovode do toga da mi u ovom sektoru možemo napraviti izuzetno mali profit, jer u najvećem broju slučajeva izvozimo samo svoj rad”, rekao je Radovan Pazurević, predsjednik Uduženja koža, tekstil i obuća pri Privrednoj komori RS i direktor Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente.

On je ocijenio da, zbog činjenice da su orijentisane na lon poslove, fabrike iz RS prave zaista mali profit.

“Ne možemo reći da imamo naš domaći sektor proizvodnje kože i obuće zbog toga što simboličan broj proizvođača pravi obuću od domaćeg repromaterijala pa sve do finalnog proizvoda” , rekao je Pazurević.

U sektoru prerade kože i proizvodnje obuće nosioce domaće proizvodnje poredstavljaju tri fabrike: banjalučka “Bema”, “Sportek” iz Kotor Varoša i “Sanino” iz Dervente, koje zajedno zapošljavaju oko 3.000 radnika, odnosno 75 odsto zaposlenih cijelog sektora.

“Sanino” iz Dervente je za prvih devet mjeseci ove godine napravio 1,18 miliona pari obuće, čime su nadmašili prošlogodišnji rezultat.

Fabrika je ove godine napravila značajnije izvozne poslove za njemački “Adidas”, za koji radi dnevno 3.300 pari obuće. Ova fabrika ima još nekoliko značajnijih njemačkih i italijanskih partnera i za prvih devet mjeseci ove godine, po osnovu izvoza, zabiljažila je prihod veći od osam miliona KM.

Iz menadžmenta Fabrike obuće “Bema”, koja u Banjaluci i Mrkonjić Gradu zapošljava gotovo 1.000 radnika, ističu da su, uprkos teškoj situaciji, ove godine zabilježili dobre rezultate.

“Ogorčeni smo izostankom subvencija Vlade RS u oblasti kože, tekstila i obuće, ali i time što zbog neformiranja vlasti na državnom nivou naše poslovanje trpi velike posljedice”, rekao je Umićević.

On je objasnio da je “Bema” za ovu godinu imala ugovoren posao proizvodnje obuće za vojsku BiH, vrijedan pola miliona KM, koji nije realizovan zbog toga što Savjet ministara BiH nije formiran.

“Mi želimo da počnemo raditi kompletan proizvod, ali smo u nemogućoj poziciji da to izvedemo”, rekao je Umićević.On je dodao da je situacija u zemlji i privredi alarmantna, te da se malo gdje u svijetu domaća proizvodnja tretira na način kako se to radi u RS i BiH.

“Radi slikovitosti prikaza tretmana države prema nama dovoljno je reći da samo na đonove plaćamo porez od 15 odsto, dok u većini zemalja svijeta on iznosi oko tri odsto”, rekao je Umićević.

Izvor: Zorica Dragović – Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here