Vijesti Društvo Razgovori i pomoć vraćaju povratnike

Razgovori i pomoć vraćaju povratnike

0

U prostorijama mjesnog doma u MZ Kulina, Opština Derventa održan je, u okviru projekta „Analiza stanja i preporuke za samoodrživi povratak u Derventu“,  Okrugli sto na temu: „Stanje i pozicija dosadašnjeg povratka i opšte raspoloženje povratnika na prostoru opštine Derventa“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovaj projekat se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije II – LOD II“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za predpristupnu pomoc (IPA) u iznosu od 1,5 miliona eura. Projekat implementira UG „Ugled – Goodwill“ u partnerstvu sa Udrugom Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu „Feniks“ iz Dervente.

Generalni cilj projekta jeste kreiranje dokumenta u formi studije koji bi sadržavao bazične informacije o položaju povratničke populacije na prostoru opštine Derventa, te izrađeni konkretni projekti i programi koje je realno moguće implementirati u narednom periodu, a sve u svrhu kako bi se život povratničke populacije znatno unaprijedio, a komponenta „održiv povratak“ podigla na jedan prepoznatljiv nivo.

Upravo na ovom tematskom sastanku su istaknuti lični problemi s kojima se povratnici svakodnevno susreću, kao i činjenica da je velika površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu povratnika i dalje neiskorištena, odnosno da nije privedena kulturi, a da se šumski fond i dalje kontinuirano devastira i to najviše ilegalnom siječom. Pored toga, proizvodni (ekonomski) objekti i dalje stoje uništeni i neobnovljeni, a riječ je o nekada izuzetno prepoznatljivom poljoprivrednom kraju.

Takođe se neposredno razgovaralo i o određenim šansama i perspektivama koje su  aktuelne, a koje su prvenstveno naslonjene na Evropske fondove i dr. Međunarodne organizacije koje su prisutne u Bosni i Hercegovini, a koje se mogu iskoristiti naročito u obnovi infrastrukture i planskom razvoju poljoprivrede.

Jedan od glavnih zaključaka okruglog stola jeste da je neophodna bolja organizacija povratnika u smislu udruživanja resursa, kapaciteta i znanja. Shodno tome, već postoji određen broj povratnika koji su započeli određene aktivnosti u ovom domenu što predstavlja određenu šansu za sve povratnike, ali i za sve stanovnike opštine Derventa.

Treba naglasiti da je odaziv na ovom okruglom stolu bio izuzetno dobar, a svi prisutni su imali prilike da iskažu svoje zamisli i prijedloge ponaosobi, te lično viđenje stvari i perspektiva za kratkorični i dugoročni period. Sledeći tematski sastanak će biti organizovan u drugoj polovini decembra, na kojem će se razgovarati o konkretnim prijedlozima i načinima organizacije povratnika na prostoru opštine Derventa koji će se nakon toga projektovati u završnom dokumentu.

Kako bi se prikupili što validniji podaci o stanju povratnika, na terenu se još uvijek vrši proces anketiranja, kao i kontinuirani sastanci „Fokus grupa“. Ovim putem još jednom pozivamo sve povratnike koji nisu imali prilike da se do sada upoznaju sa ovim programom, da se odazovu u što većem broju, kako bi se stvorila što reprezentativnija slika o stanju povratnika na prostoru opštine Derventa.  Sve informacije se mogu dobiti u kancelariji UG „Ugled – Goodwill“, adresa: Trg oslobođenja 24. (zgrada Crvenog krsta) i u kancelariji Udruge „Feniks“, adresa:  1.Maja bb.  (iza OŠ Nikola Tesla).

Izvor: UG „Ugled-Goodwill“ – Udruga „Feniks“

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here