Vijesti Privreda Razvijati ekonomske odnose BiH i Italije: Preduzeće “Amiku” i Derventu posjetio ambasador...

Razvijati ekonomske odnose BiH i Italije: Preduzeće “Amiku” i Derventu posjetio ambasador Marko Di Ruca – FOTO

0

Protekle sedmice Derventu i preduzeće „Amika“ posjetio je ambasador Italije u BiH Marko Di Ruca (Marco Di Ruzza) koji je tom prilikom razgovarao i sa rukovodstvom grada Derventa.

Jedna od sfera kojoj se trenutno najviše posvećujemo jeste razvoj ekonomskih i komercijalnih odnosa između Italije i BiH, a kao što je već poznato Italija i BiH imaju izuzetno jake odnose, istakao je Di Ruca.

Italija je godinama gradila dobru mrežu kompanija koje posluju na ovom tržišttu i kompanija koje su veoma dobro integrisane i uspješne, tako da je dio mog posla i ujedno ove posjete, upoznati se sa najzanimljivijim činjenicama o prisutnosti italijanskih preduzetnika na bh. tržištu. Srećan sam što sam stupio u kontakt sa menadžmentom ove kompanije koja predstavlja uspješnu priču o čemu svjedoči i gradonačelnik Simić koji je želio na učtiv i efektan način svjedočiti o odličnoj integraciji ove firme u gradsku privredu, izjavio je ambasador Di Ruca, koji je ovu funkciju preuzeo u junu prošle godine.

Istakao je da je važno da glavni italijanski preduzetnici u BiH zadrže italijanski duh, te doprinesu daljem razvoju odnosa između dve zemlje i jačanju odnosa između italijanskih firmi i državnih i lokalnih institucija.

Firma „Relaxshoe“, inače osnivač “Amike”, je nastala 1965. godine, a osnovao ju je moj otac koji još uvek radi sa bratom Paolom i sa mnom, kaže Đuzepe Modenese (Giuseppe Modenese), jedan od vlasnika „Relaxshoe“ S.r.l. Italija.

Mislim da je današnji sastanak koji smo imali sa gradonačelnikom Simićem i ambasadorom Italije u BIH veoma važan, posebno na početku jedne aktivnosti koja bi mogla postati veoma značajna u bliskoj budućnosti. Nama je veoma važno stvaranje, ne samo proizvodnog okruženja koje smo već stvorili i učvrstili ovde u BiH, već i dobre integracije sa lokalnom zajednicom i počašćeni smo posjetom najviših predstavnika, kako lokalne zajednice u kojoj poslujemo već 20 godina, tako i državne vlasti gospodina Viškovića čijoj poseti nažalost nisam prisustvovao, istakao je vlasnik firme „Relax shoes“.

On je podsjetio da je ovo preduzeće na teritoriji BiH proizvodnju počelo krajem 90-tih godina, a u Derventi 2003. godine. Krenuli smo sa veoma malom proizvodnjom, jednom mašinom za brizganje i jednom montažom za proizvodnju kožne obuće, a sada smo firma koja proizvodi oko 35.000 pari dnevno, imamo 5 linija za montažu i za sada 20 mašina za brizganje, istakao je Modenese.

Razgovarali smo o veoma važnim temama i budućim projektima, razgovarali smo o uključenju osoba sa invaliditetom u poslovanje naše firme i njihovom radnom angažovanju, razgovarali smo o stvaranju jednog ambijenta u preduzeću koji neće imati za cilj samo poslovne aktivnosti, već i druženje izvan poslovnih aktivnosti, kako naših radnika, tako i ostalih građana Dervente, mjestu gde se ljudi mogu upoznati, družiti i provesti ugodne trenutke izvan posla. U ovu svrhu smo već završili jednu Klub kuću (Club house) čija će namena biti rekreacija i druženje naših radnika u određenim dnevnim terminima, organizovanje raznih zabava i proslave zajedničkih pobjeda, istakao je, dodajući takođe u sklopu preduzeća već postoji odbojkaški i mali fudbalski teren predviđen za ovaj vid druženja.

Predstavili smo gradonačelniku i ambasadoru ideju za izgradnju nečeg što će služiti ne samo našim radnicima već i ostalim građanima, ali ćemo o tome govoriti nakon realizacije, kaže Modense.

Mislim da je veoma važno pokrenuti ove teme javno i uticati pozitivno na druge kompanije, jer ako širimo iste ideje, stvorićemo mesto koje je ugodnije za rad, pogotovo ideja o zaposlenju osoba sa invaliditetom i pružiti im priliku da se osećaju nezavisno i integrisano u društvo. Zadovoljstvo na poslu je jedna stvar koju negujemo, jačanje poverenja radnika i zbog toga je ovo jedan od projekata koji smo želeli podeliti sa ambasadorom i gradonačelnikom na današnjem sastanku, rekao je na kraju.

Ova posjeta za naše preduzeće, koje je osnovano italijanskim kapitalom, znači mnogo i mi smo počastvovani dolaskom ambasadora Italije.

Uspjeli smo ambasadoru približiti način našeg poslovanja, upoznati ga sa istorijom naše firme u Italiji i firme u Derventi, te ga upoznati sa procesom proizvodnje i sa budućim planovima, projektima i fokusima. Nastojaćemo održati čvrste kontakte sa ambasadom, posećujući jedne druge i učestvovati u zajedničkim projektima i poslovima koje je ambasador ovom prilikom prezentovao, rekla je direktor preduzeća Sonja Markelić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here