Vijesti Kultura i obrazovanje Rekonstruisan objekat SŠC “Mihajlo Pupin”, na redu Stručna i tehnička škola –...

Rekonstruisan objekat SŠC “Mihajlo Pupin”, na redu Stručna i tehnička škola – FOTO

0

Prigodnom svečanosti u JU SŠC „Mihajlo Pupin“ danas je obilježen završetak radova na potpunoj rekonstrukciji objekta ove škole i otvaranje specijalističke ambulante za preventivnu i dječiju stomatologiju u okviru ove ustanove, te najavljen početak realizacije „Projekta energetske efikasnosti“, kojim je predviđena rekonstrukcija Stručne i tehničke škole.

Načelnik opštine Milorad Simić ocijenio je da je današnja svečanost rezime onoga što je urađeno sredstvima Američke ambasade, opštine Derventa, Srednjoškolskog centra i ministarstava u Vladi Republike Srpske.

– Urađeno je dosta posla, a pored svega, Ministarstvo zdravlja dalo je blagoslov, a Dom zdravlja proveo ideju otvaranja stomatološke ambulante u SŠC „Mihajlo Pupin“. Prilika je da kažemo da je Američka ambasada uložila oko 400.000 dolara, te da su Ministarstvo finansija, opština i škole obezbijedile novi namještaj, u vrijednosti oko 100.000 maraka. Ovo je promocija brige o svim mladim ljudima, ne samo svih studenata državnih fakulteta i nadarenih učenika koje stipendiramo. Sa svojim saradnicima i Vlade RS činimo sve što možemo da povećamo zaposlenost i stvorimo dobro privredno okruženje, čime im osiguravamo posao i budućnost, naglasio je Simić.

Ministar zdravlja u Vladi RS Dragan Bogdanić rekao je da otvaranje ambulante predstavlja odgovor na ukazanu potrebu za preventivnim djelovanjem po pitanju dentalnog zdravlja učenika.

– Stomatološke usluge sada će biti dostupnije djeci već u ranom razvoju bolesti. Oni će imati i priliku da nauče o oralnoj higijeni i preventivno djeluju na pojavu bolesti, čime će spriječiti mnogo veće potencijalne štete. Mislimo da je ovo dobar način da se postignu ovi ciljevi, da stomatolozi rade na liječenju, ali i da se posvete edukaciji, rekao je Bogdanić.

Branislav Vidić, direktor SŠC „Mihajlo Pupin“ istakao je da je ova ustanova čekala današnji dan 25 godina.

– Naša sreća je tim veća jer će naši učenici i nastavnici ubuduće u sasvim novom ambijentu da rade i uče, za šta je naročite zasluge ima Američka ambasada, koja je ovaj projekat provela do kraja. Naša škola je dobila, od istih donatora, solarnu elektranu snage 15 MW, a sve to omogućiće ispunjavanje standarda za obrazovanje 21. vijeka, i pomoći nam da zadovoljimo potrebe privrede za radnom snagom. Potrebno je i dalje nastaviti na ulaganje u školu, naročito u praktičnu nastavu, pojasnio je Vidić, dodajući da je objekat škole potpuno rekonstruisan, od krova, preko fasade, unutrašnje i vanjske stolarije, te mokrih čvorova.

Posebno zadovoljstvo imala je direktorica Stručne i tehničke škole Branka Jović, zbog najavljenih radova na objektu ove ustanove.

– Naša škola će naročito unaprijediti uslove rada zahvaljujući projektu „Energetske efikasnosti“, koje će provesti ministarstva prostornog uređenja i obrazovanja, uz pomoć lokalne zajednice. Predviđeno je da će se promijeniti krov, vanjska stolarija, postaviti termo-fasada, unutrašnje osvjetljenje i revitalizovati centralno grijanje. Već je nabavljen novi namještaj, tako da će provođenjem ovog projekta, objekat dobiti novi sjaj. Projekat je u završnoj fazi izrade projektne dokumentacije, konačan iznos nije potpuno poznat, a kretaće se do 500.000 maraka. Radovi će krenuti sa početkom građevinske sezone, pojasnila je Jovićeva.

Svečanost, kojoj je prisustvovalo rukovodstvo opštine na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem, ministar zdravlja Dragan Bogdanić, direktor Doma zdravlja Mirko Šaran i drugi uvaženi gosti, završena je obilaskom izvedenih radova na SŠC “Mihajlo Pupin”.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here