Vijesti Privreda Reljić otkrio planove sa Fabrikom cijevi „Unis”

Reljić otkrio planove sa Fabrikom cijevi „Unis”

0
Foto: Capital

Vlasnik trgovačkog lanca „Fructa trade“ Dušan Reljić planira da pokrene proizvodnju cijevi u derventskoj Fabrici cijevi „Unis“, dok će u jednom njenom dijelu najvjerovatnije biti pokrenuta proizvodnja iz oblasti prehrembene industrije, piše portal Capital.

Reljić je za CAPITAL rekao da je raspisan javni poziv za prijem svih radnika koji su nekada radili u ovoj fabrici, uključujući u penzionere.

Kazao je da će upravo radna snaga biti možda i najveći problem kao i da je za potpuno pokretanje proizvodnje neophodna investicija od 20 miliona evra.

Pitanje je u kakvom su stanju mašine i oprema koja se tamo nalazi. To sve provjeravamo, kao i samo tržište cijevi. Dosta toga se promijenilo za ovih pet godina, neke druge firme su značajno ojačale svoju proizvodnju. Sagledavamo sve ekonomske aspekte jer nikome nije u interesu da ova firma ponovo ode u stečaj. Bolje da se preorijentišemo na neku drugu proizvodnju nego da dođemo u problem, kazao je Reljić.

On je istakao da u „Unisu“ postoje tri cjeline i da za sada nemaju alternativu kada je u pitanju dio u kojem su se proizvodile cijevi. Taj dio će, kaže, pokušati da ožive i nastave tu proizvodnju.

S druge strane, u dijelovima gdje se može pokrenuti neka druga proizvodnja, kaže da će „Fructa“ vjerovatno proširiti svoju prehrambenu proizvodnju.

Podsjeća da ovaj lanac ima nekoliko poznatih prehrambenih brendova među kojima su „Tomico“, „Fruktako“ sokovi, RD kafa i drugi.

Mi smo već počeli da čistimo i radimo na infrastrukturi objekata. Mi već imamo najsavremeniju proizvodnju sedam – osam brendova, među kojima su „Tomico“ kečapi, začini, zatim „Fruktako“ sokovi, RD kafa. Izvozimo smrznute pekarske proizvode za Austriju. I to planiramo širiti, ali nije to jednostavan posao, kaže Reljić.

Ističe da im niko iz vlasti nije ponudio bilo kakvu pomoć ili se informisao o ovoj fabrici iako se radi o veoma velikoj investiciji i broju radnika koje planiraju zaposliti.

Stečajni upravnik „Unisa“ Dragan Danilovć za CAPITAL je rekao da je Viši privredni sud odbio žalbu koju su podnijele dvije firme nezadovoljne ishodom licitacije tokom koje je „Fructa“ kupila imovinu fabrike čime je otklonjena i posljednja prepreka za diobu novca povjeriocima.

Kazao je da se ta dioba može očekivati do kraja mjeseca, a da će stečaj biti nastavljen s obzirom na to da ima i pokretne imovine za koju će pokušati da nađu kupca.

Novac će uglavnom biti podijeljen razlučnim povjeriocima, a najviše će dobiti upravo trgovački lanac “Fructa” koji je i najveći povjerilac, kaže Danilović.

Podsjećamo, “Fructa trade” je platio 12,19 miliona maraka za imovinu fabrike cijevi “Unis” u stečaju.

Derventska kompanija je na četvrtoj licitaciji krajem januara ove godine dala najbolju ponudu za imovinu stečajnog dužnika, obezbijedivši i bankarsku garanciju.

Stečaj u „Unisu“ otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena na više od 40 miliona maraka.

CAPITAL: M. Ljubojević

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here