Reportaže Reportaža: Farma Milojevića u Trestencima

Reportaža: Farma Milojevića u Trestencima

0

Na svom porodičnom imanju u Trstencima porodica Milojević, Milomir i Dara, uzgajaju krave radi proizvodnje mlijeka i obrađuju zemlju na kojoj obezbjeđuju zalihe hrane za svoju farmu.

IMGP7412

Ovim poslom Milojevići se bave šest godina. Gazdinstvo danas broji petnaestak krava za mužnju i desetak taladi, od kojih će najbolja među njima zamijeniti „dotrajale“ muzare ili će biti othranjeni kao bikovi za prodaju. Milojevići posjeduju štalu od preko stotinu kvadrata i još jedan pomoćni objekat u kojima su smještena grla, kao i dva traktora i mehanizaciju koja im omogućava obradu zemljišta. Sami proizvode neophodnu hranu za farmu, a pored silaže, zasijavaju pšenicu, ječam i zob, pa osim aditiva, ne moraju ništa kupovati.

Mljekara iz Kozarske Dubice, sa kojom ova farma uspješno sarađuje, redovno isplaćuje ugovorenu cijenu mlijeka. Milojevići su zadovoljni zbog toga, ali ističu i da bi ta cijena mogla biti i malo viša. Pored toga, mljekara daje i posebne bonuse za proizvodnju ekstra kvalitetnog mlijeka, a ovom gazdinstvu su na korištenje dali i laktofriz, tako da mlijeko ostaje svježe sve dok ga ne prikupe. U ovom periodu godine dnevna proizvodnja mlijeka je oko 160 litara, dok je preko ljeta ta količina i dvostruko veća. Ključ je, naravno, u hrani, ali i u stanju krava; one mlađe i zdravije daju mnogo više kvalitetnijeg mlijeka. Pored zarade od prodaje mlijeka, dio prihoda se ostvaruje i kroz podsticaje. Tako opština na godišnjem nivou isplaćuje oko 130 maraka po grlu, dok određene subvencije po količini i kvalitetu mlijeka dolaze i sa republičkog nivoa. Uz propisanu dokumentaciju postoje podsticaji i za bikove. Ipak, velike poteškoće im pričinjava Sava svojim izlivanjem. Prošle godine su im tako stradale dvije sjetve.

Iz iskustva Milojevića najbolja rasa goveda za posao kojim se oni bave jeste „simentalka“. U jednom periodu su imali i goveda rase „holštajn“, koja iako daju približno istu količinu mlijeka, imaju velike probleme sa dobijanjem kvalitetnog potomstva.

– Naše krave je potrebno samo pravilno hraniti, ko stvorene su za male farme, kažu Milojevići.

Pored krava, s vremena na vrijeme uzgajaju i bikove za prodaju. Najveći kojeg su othranili imao je gotovo hiljadu kilograma, a ključ za uspjeh je kvalitetno tele. Iako treba oko godinu i po dana da se dobije bik za prodaju, njihova prednost u odnosu na krave je što se lakše održavaju.

A rad na farmi nije nimalo lagan i iziskuje angažovanost od ranog jutra do kasne večeri. Prvi poslovi počinju već u šest sati ujutro, a nerijetko traju i do ponoći. Neophodno je očistiti štalu i pripremiti krave za mužu, zatim svaku i pomusti. Posao je to koji traje po tri sata, a izvodi se dva puta dnevno.

Trenutno, zbog ograničenosti kapaciteta pomoćnih objekata, Milojevići nisu u mogućnosti da svoju proizvodnju dodatno prošire.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here