Vijesti Društvo Republici Srpskoj ne treba novi zakon o radu

Republici Srpskoj ne treba novi zakon o radu

0

Predstavnici sindikalnih organizacija Dervente, Broda, Šamca, Modriče, Pelagićeva i Donjeg Žabara, podržali su sve aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske, koje imaju za cilj očuvanje važećeg Zakona o radu, kolektivnih ugovora i svih dostignutih radničkih i sindikalnih prava u Srpskoj.

Republici Srpskoj ne treba novi zakon o radu - 1

Na sastanku održanom 31. marta ove godine u Derventi, Božica Mićić, predsjednica Regionalnog odbora SONK RS regije Doboj, upoznala je sindikalce sa Zaključcima Generalnog vijeća i Predsjedništva SS RS na očuvanju Zakona o radu i svih prava iz rada koja danas imaju radnici u RS.

Predsjednici sindikalnih organizacija preduzeća i ustanova iz ovog dijela RS, izrazili su spremnost da će se, ako bude trebalo, svim sredstvima sindikalne borbe, uključujući štrajkove i proteste, boriti za očuvanje Zakona o radu RS i svih stečenih radničkih i sindikalnih prava u Srpskoj.

– Komletno članstvo, u ovom trenutku mora biti spremno, da svim sredstvima sindikalne borbe, ako bude potrebno, sačuvamo Zakon o radu i sva dostignuta prava iz rada u RS, jer ako nam ih jednom uzmu više se nikada ni mi, ni naša djeca nećemo za njih izboriti, naglasila je u svom obraćanju prisutnim, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Goran Stanković, stručni saradnik za pravna pitanja u Savezu sindikata, prezentujući uporednu analizu garantovanih prava iz rada koja su sadržana u važećem Zakonu o radu RS, podsjetio je sindikalce, da je namjera poslodavaca, da novim Zakonom o radu, ukinu kolektivne ugovore, odnosno sva prava iz rada koja imaju radnici u RS.

Sastanku su prisustvovali i aktivno učestvovali u njegovom radu predsjednici granskih sindikata metalske industrije i rudarstva i tekstila kože i obuće RS Tane Peulić i Danko Ružičić, te izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Doboj Milenko Stanojević.

Važno je naglasiti da u Republici Srpskoj, jedan broj poslodavaca, posebno u velikim preduzećima, smatra da je važeći Zakon o radu RS dobar, te komotan za radnike i za poslodavce, i da nije smetnja zapošljavanju, dolasku novih investicija i razvoju njihovih preduzeća.

savezsindikatars.org

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here