Vijesti Društvo Sačuvana od zuba vremena: Završena rekonstrukcija zgrade Derventskog lista – FOTO

Sačuvana od zuba vremena: Završena rekonstrukcija zgrade Derventskog lista – FOTO

0

Kroz program prekogranične saradnje „Iner“, finansiranog od strane Evropske unije, rekonstruisana je zgrada Derventskog lista, a ta zgrada i objekat OŠ „Nikola Tesla“ dobile su nove kotlove za grijanje na pelet, čime je poboljšana energetska efikasnost.

Ukupna vrijednost projekta, u kojem je učestvovala i lokalna zajednca, je 180.000 KM, naglasio je Slaviša Jelisić iz „LIR evolucije“.

Ovim projektom zgrada „Derventskog lista“ je dobila novu fasadu i stolariju, kao i novi krov, zahvaljujući čemu je prilično oštećeni objekat sačuvan i obnovljen. I zgrada „Derventskog lista“ je dobila novi kotao na pelet. Ovo su samo neki projekti provodeni u Derventi, a uradili smo takođe lokalnu tipologiju stambenih zgrada, što će pomoći unapređenju energetske efikasnosti lokalnih privatnih objekata, energetske preglede za 5 javnih objekata, pripremili smo softver i niz treninga o jačanju svijesti o značaju korištenja obnovljivih izvora energije, rekao je Jelisić.

Gradonačelnik Milorad Simić se zahvalio partnerima iz „LIR evolucije“ na podršci na projektu u koji je grad Derventa uložio 80.000 KM.

Nažalost, skupštinska većina predvođena SDS-om dovela je u pitanje ovaj projekat jer je pomenuta sredstva predviđena Kapitalnim budžetom obrisala, iako su našoj lokalnoj zajednici već bila odobrena sredstva donatora. Mislim da u ime grada ipak trebamo raditi zajedno za dobro, rekao je Simić.

Direktor JU „Derventski list“ podsjetio je da je ovaj objekat građen između 1905. i 1912. godine, a da se ove godine obilježava 110 godina od izlaska prvog broja derventskog nedeljnika.

Spasena i uređena zgrada je najbolji poklon za ovaj jubilej. Jedini bolji poklon bila bi dozvola za rad „Radio Dervente“ i mislim da će to biti prvi naredni korak u razvoju preduzeća. Ovim je objekat sačuvan od opasnosti od propadanja i stvoreni su bolji uslovi za rad redakcije, istakao je Vjičić.

Ova donacija veoma je značajna zbog rekonstrukcije koja predstoji objektu OŠ „Nikola Tesla“, istakao je direktor škole Ljubiša Đurić.

Škola je zbog zemljotresa van funkcije, ali će se novi kotao uklopiti u kompletnu obnovu zgrade. Kada se vratimo u našu školu imaćemo grijanje koje će biti mnogo praktičnije i više ekološko, poručio je Đurić.

Inače, ovaj projekat provodi se i u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a ukupno je vrijedan 1,1 milion evra.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here