Vijesti Društvo Samo u jednoj školi voda nije zagađena

Samo u jednoj školi voda nije zagađena

0

DERVENTA – Od 15 osnovnih škola na području opštine Derventa, u njih 14 voda je bakteriološki neispravna. Kada je u pitanju hemijsko ispitivanje vode, u osam škola uzorci ne zadovoljavaju, dok su u sedam osnovnih škola rezultati ispitivanja zadovoljavajući.

Samo u jednoj skoli voda nije zagadjena

– Da bi voda bila za piće, neophodno je očistiti izvorišta i sabirne rezervoare. Osim toga, treba dezinfikovati te objekte i kompletnu vodovodnu mrežu. Poslije toga potrebno je hlorisati vodu i obavljati redovne kontrole – navedeno je u Stručnom mišljenju Instituta za zaštitu zdravlja RS i Regionalnog zavoda za zaštitu Doboj.

– Uzorci su u školama uzeti 16. i 19. oktobra. Sa rezultatima će biti upoznati odbornici Skupštine opštine Derventa, koji su i ranije diskutovali o ovoj temi, a bilo je potrebno napraviti analizu da se utvrdi tačno stanje – rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Derventa Tomo Nagradić.

Diplomirani inženjer životne sredine Čedomir Ćorić je rekao da su posljednji rezultati ispitivanja vode potvrdili ono što se u prethodnom periodu nagađalo.

– Radeći u Forumu NVO Derventa nastojali smo da doprinesemo boljoj zaštiti životne sredine, a posebno tamo gdje se nalaze  izvori vode. Zaključili smo da su u većini osnovnih škola zagađena izvorišta, odnosno bunari. Sada je neophodno da se utvrde uzroci zbog kojih dolazi do zagađenja vode – istakao je Ćorić.

Sa njim se složio i direktor Osnovne škole “Đorđo Panzalović” u Osinji Nedeljo Mićić. On je naglasio da već dugo kod škole stoji istaknuto upozorenje đacima da voda nije za piće.

– Učenici se pridržavaju upozorenja. Većina ih u školu donosi vodu i sok od kuće ili kupuju napitak u školskoj kantini – smatra Mićić.

On je dodao da ovaj problem ne mogu da riješe same škole.

– Potrebna nam je podrška lokalne zajednice. Kada bismo izvršili ispitivanje svih izvorišta u našoj opštini bojim se da bismo došli do poražavajućih podataka – istakao je Mićić.

Autor: Nenad Simić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here