Reportaže Sanja Vuković, profesorica vjeronauke: Hrišćanstvo je jedna filozofija života – VIDEO

Sanja Vuković, profesorica vjeronauke: Hrišćanstvo je jedna filozofija života – VIDEO

0

U derventskim školama rade, ne jedna, nego čak dvije profesorice vjeronauke. Jedna od njih je Sanja Vuković, nastavnik izbornih predmeta pravoslavna vjeronauka i kultura religija u SŠC “Mihajlo Pupin”.

Sanju su još od rane mladosti zanimale duhovnosti i filozofija.

Od srednje škole su me zanimali odgovori na pitanja poput šta je smisao i cilj našeg života, našeg postojanja i slično. U prvobitnim razmišljanjima željela sam da upišem književnost, koja promišlja o tim pitanjima, potom me zanimala antropologija, da bi se pred kraj srednjoškolskog obrazovanja upoznala sa hrišćanskom mišlju i tu našla sve ono što sam tražila u književnosti i antropologiji, kaže Vukovićeva.

Ona je 2007. godine bila student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, nakon čega je upisala i religiološki master program.

Od 2018. godine, kada je uvedena vjeronauka u srednje škole, počela sam da radim u SŠC “Mihajlo Pupin”. Vjeronauka je izborni predmet, a ukoliko se učenici odluče da ga izučavaju, predmet će slušati sve 4 godine, a ako se odluče za kulturu religija slišaće ga dvije godine, a preostale dvije etiku. Cilj svega je duhovni razvoj kod mladih ljudi, pojašnjava Vukovićeva.

Upravo su srednjoškolci najosjetljiviji uzrast kada se govori o duhovnom razvoju i preispitivanju.

Vjeroučitelji moraju da znaju da predaju učenicima koji su u pubertetu i fazi preispitivanja svega, dok sa druge strane je sama materija za njih poprilično apstraktna, ističe profesorica vjeronauke, dodajući da je ocjena u ovom predmetu u drugom planu, a da je primarna spoznaja učenika i njihova predstava o materiji vjeronauke.

Profesorica Vuković ističe da je i njen pristup predavanju filozofski, jer je i hrišćanstvo jedna velika filozofija života. Religija je jedan dio hrišćanstva čija je poruka “ljubav prema drugom čovjeku” jer i Hristos prilazi onima kojima niko ne želi da priđe i u tome trebaju da ga slijede i vjernici.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here