Vijesti Društvo Sastanak rukovodstva opštine i Inspektorata: Opredijeljeni za efikasnije djelovanje, bilo riječi i...

Sastanak rukovodstva opštine i Inspektorata: Opredijeljeni za efikasnije djelovanje, bilo riječi i o Ukrini

0

Danijela Batar, vršilac dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske i Milorad Simić, načelnik Opštine Derventa, razgovarali su danas o aktuelnim pitanjima iz oblasti inspekcijskog nadzora, sa posebnim akcentom na koordinaciju rada republičkih i opštinskih inspektora.

S obzirom na način organizacije inspekcijskog nadzora u Republici Srpskoj, jedno od značajnijih pitanja koje je razmatrano na sastanku bilo je unapređenje saradnje republičke i opštinske inspekcije, kako u planiranju kontrola i drugih aktivnosti, tako i u njihovoj realizaciji i jednoobraznom postupanju na terenu.

Na sastanku je zaključeno da će jačanje funkcionalne povezanosti inspektora na republičkom i lokalnom nivou omogućiti efikasnije i efektivnije organizovanje inspekcijskog nadzora, uvođenje jedinstvenog sistema i metodologija postupanja, ekonomičnije korišćenje raspoloživih finansijskih i kadrovskih resursa, kao i smanjenja inspekcijskog opterećenja privrednih subjekata, saopšteno je nakon sastanka.

Iako nadležne inspekcije, kako republička, tako i opštinska, svakodnevno vrše nadzor kako bi obezbijedile poštovanje zakona, na sastanku je prepoznata potreba da se u pojedinim sektorima organizuje zajedničko postupanje republičkih i opštinskih inspektora.

Koordinisano djelovanje ima za cilj da inspekcijski organi rade na unapređenju privrednog ambijenta, zaštiti legalnih poslodavaca, suzbijanju sive ekonomije i nelojalne konkurencije, istaknuto je.

Zamućenje Ukrine

Povodom akcidenta koji se dogodio krajem juna na vodotoku rijeke Ukrine, kada je zbog obilnih padavina došlo do zamućenja vodotoka usljed sapiranja površinskih kopova rudnika Stanari, jedno od pitanja koje je razmatrano na sastanku bilo je i pitanje zaštite i korišćenja voda, te uređenja vodotoka.

– Kao što je potvrđeno laboratorijskim analizama izvršenim po nalogu republičke vodne inspekcije, u konkretnom slučaju zbog ovih prirodnih procesa nisu zabilježeni negativni uticaji na biljni i životinjski svijet vodotoka. U cilju bolje zaštite voda i sprečavanja nastanka negativnih posljedica na vodotoke zbog djelovanja nesavjesnih pojedinaca, učesnici sastanka su se usaglasili da se korišćenjem savremenih tehnologija može ostvariti značajno unapređenje u nadziranju vodotoka, posebno osmatranjem vodotoka iz vazduha, saopšteno je nakon sastanka.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here