Vijesti Društvo Savjeti za očuvanje zdravlja na visokim spoljašnjim temperaturama

Savjeti za očuvanje zdravlja na visokim spoljašnjim temperaturama

0

Vreli dani predstavljaju veliki izazov za svaki organizam, a dodatno opterećenje čine velike promjene u visini vazdušnog pritiska, temperature i vlažnosti vazduha.

Organizam da bi se prilagodio ovakvim promjenama ili ekstremnim vrednostima bilo kojeg od spoljašnjih parametara mora da aktivira svoje mehanizme za očuvanje ravnoteže, a ukoliko je organizam već prethodno opterećen hroničnim ili akutnim oboljenjima, njegova sposobnost prilagođavanja je smanjena.

Zbog promjena u spoljašnjim parametrima i prilagođavanja organizma, tokom ljeta može doći do varijacija u visini krvnog pritiska i pojedinih parametara u krvi, promjena raspoloženja, slabosti i bolova u mišićima. To ne treba da izazove paniku kod pacijenata. Ukoliko su ove promjene značajne potrebno je da se obrate svom ljekaru, koji će procijeniti da li je potrebna korekcija uobičajene terapije i da se pridržavaju njegovih savjeta, kažu u Domu zdravlja Derventa.

Mada je prijatno rashladiti se u vrelim danima, upotreba klima uređaja u vozilima, stambenom i radnom prostoru treba da bude ograničena. Preporučuje se da razlika između spoljašnje i temperature u prostoriji bude manja od 10°C i da osoba ne bude direktno izložena strujanju hladnog vazduha iz klima uređaja.

Obavezno je adekvatno održavanje i čišćenje klima uređaja prije svake sezone, jer oni predstavljaju idealno mjesto za rast i razmnožavanje potencijalno veoma opasnih mikroorganizama, ističu u derventskoj zdravstvenoj ustanovi.

Djeca su naročito osjetljiva na dejstvo sunčevih UV zraka i gubitak tečnosti. Pojava opekotina izazvanih UV zračenjem na koži djeteta starosti do 3 godine za 30% povećava rizik za obolijevanje od melanoma kože kasnije tokom života. Zato djecu treba zaštititi od sunca adekvatnom odjećom, koja prekriva veći dio kože i korišćenjem preparata za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom. Djeci tokom boravka na suncu obavezno treba zaštititi glavu. Unos dovoljnih količina tečnosti – naročito vode, je veoma važan, naglašavaju iz Doma zdravlja.

Kako bismo se što lakše izborili sa ovim nepovoljnim vremenskim uslovima poželjno je da:

o Vodimo računa o sopstvenom zdravlju – redovno uzimamo lijekove koje nam je propisao naš ljekar, u dozi i rasporedu koji je ljekar preporučio
o Izbjegavamo boravak na suncu između 11 i 17 časova
o Tokom boravka na otvorenom prostoru nosimo odjeću svjetlih boja, izrađenu od prirodnih materijala
o Zaštitimo glavu, koja je najosjetljivija na direktno dejstvo sunčevih zraka, nošenjem šešira sa širokim obodom
o Tokom boravka na suncu nepokrivene površine kože zaštitimo preparatima za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom
o Uvijek uz sebe imamo flašicu vode
o Unosimo veće količine tečnosti- najbolje obične vode
o Izbjegavamo upotrebu alkoholnih pića
o Unosimo hranu niže kalorijske vrijednosti, koja sadrži više vlakana i lakše se probavlja- veće količine svježeg voća i povrća

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here