Vijesti Društvo Savko Pećić, nosilac opštinske Zahvalnice: Nagrada za moj rad neka bude i...

Savko Pećić, nosilac opštinske Zahvalnice: Nagrada za moj rad neka bude i podstrek na mlade

0

Savko Pećić Pesa nosilac je ovogodišnje Zahvalnice opštine Derventa koja mu je dodjeljena na Svečanoj sjednici Skupštine opštine Derventa za njegov dugogodišnji društveni angažman.

Pesu je teško predstaviti samo kroz jedno zanimanje, jer se nesumnjivo radi o svestranoj ličnosti, koja je dala svoj doprinos u raznim sferama društvenog života naše opštine.

Osnovnu školu završio je u Pojezni i Osinji, a nakon toga i gimnaziju u Derventi. U Zagrebu je studirao i diplomirao na Visokoj tehničkoj školi i stekao zvanje diplomirani inženjer – smjer zaštita na radu i zaštita od požara. Penzionisan je 5. aprila 2006. godine kao predsjednik Sindikata opštine. U njegovoj biografiji istaknuto je da je bio i predsjednik Srpskog književnog kluba “Vihor”, te da je tokom svog mandata jedan od zaslužnih za organizovanje Međunarodnih ilindanskih pjesničkih susreta „Prljača“.

Već kao učenik počeo sam da pišem poeziju i to je moj prvi doprinos kulturi. Kako sam odrastao priključivao sam se omladinskim organizacijama, pa sam sa „gorancima“, recimo, zasadio milion sadnica na Motajici. Kasnije je došao rat, priključio sam se kao rezervni oficir, vodio dio boraca u odbrani sela. To je ujedno i najtužniji dio mog života, prisjetio se Savko.

Nakon rata bavio se novinarstvom, a često je u svojim reportažama opisivao ljude i prošlost naših krajeva. Bio je dopisnik nekoliko većih novina u Republici Srpskoj, a dugo vremena je radio za Radio Republike Srpske, gdje je ostavio dubok trag i u trajnoj arhivi desetine reportaža o Derventi i i njenim zanimljivostima.

Slobodan Golub, Slavojka Miodanić i Savko Pećić sa opštinskim rukovodstvom

Na taj period sam jako ponosan. Iako nisam novinar, urednici Radija RTRS su prepoznali neke vještine koje sam imao i usmjerili ih ka određenim novinarskim oblastima. Tada sam pisao o ambarinama i Detlaku, tako da sam na taj način učestvovao u nastajanju onog što danas jeste kompleks „Detlak“, kaže Pesa.

U međuvremenu je objavio dvije zbirke svojih reportaža i osam poezije, a paralelno je fotografijama zabilježio neke jedinstvene i za ovaj kraj značajne trenutke.

Ovo priznanje predstavlja i svojevrsni podstrek za mlade da rade za sebe i opšte dobro i kulturu. Čovjek sam u poodmaklim godinama čiji su rezultati sabrani i kao takvi zaslužili da me lokalna zajednica pohvali. Raduje me da je sredina u kojoj živim nagradila moje dosadašnji rad, naglasio je Pesa.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here