Vijesti Društvo Savko Pećić o nastanku imena Dervente

Savko Pećić o nastanku imena Dervente

3

U svom članku o imenu i nastanku imena grada Derventa magistar Željko Asentić iznio je nekoliko uglavnom poznatih teorija i tumačenja i objašnjenja nastanka imena našeg grada.

O tome su još davno pisali mnogi naši sugrađani, da im ne pominjemo imena, a i u novije vrijeme, pa se sve završavalo na tome da je prolaz kroz Derventu neki klanac ”derbent” – perzijska riječ i onda se od toga izvodila riječ Derventa.

Klanca nigdje nema, a prolaz je postojao preko starog drvenog mosta u vremenu kada je to sve bilo nenaseljeno i obraslo hrastovom šumom, o čemu sam pisao u raznim radovima i reportažama, oslanjajući se na te podatke.

Malo je poznato da je hrast u dolini Ukrine iskorijenjen i najviše isječen za vrijeme Austrougara. Naime, pored Ukrine u Palačkovcima postojala je velika pilana jednog Čeha. Šume su nemilosrdno sječene, rezana i odvožena građa. Zapamćeno je da o kišnim danima konji nisu mogli od blata i propadanja u glib da voze balavane, pa su Česi po putu slagali velike balvane jedan do drugog i tako učvršćivali put.

Ipak jedan naš sugrađanin, već upokojeni i uvaženi novinar Boško Jelić se usudio da kaže i iznese novu tezu i sasvim nešto novo o nastanku imena Derventa, što je malo zapaženo u javnosti, a moglo bi zaista biti najbliže tumačenju nastanka toponima Derventa.
Njegova razmišljanja i opis pod nazivom “Rijeka i grad”, objavljena su  2005. godine u knjizi ”Ukrina, ribe i ribolovci”.
Savko Pećić Pesa

3 KOMENTARI

 1. Savko Pecic sebi dozvoljava da se bavi cak i istorijom.
  Amaterizam u principu nije losa stvar ali amateri moraju znati svoje granice, a mediji se na neki nacin moraju ograditi od amaterskog tumacenja naucnih ili istorijskih cinjenica ili umjetnickih djela.
  Amaterizam treba podrzavati, ali uvjek treba znati da amateri nemaju u principu ni dovoljno obrazovanja, pa ni potrebna predznanja da bi njihova djela ili misljenja bili relevantni.
  Tako je to u nauci, kulturi, umjetnosti i sl.
  ….
  Dragi moj Savko, vec sam stil kojim pises, je zabrinjavajuci i upucuje te da malo vise citas
  i pokusas dotjerati nacin izrazavanja. Procitaj dio tvog teksta:
  -“nekoliko uglavnom poznatih teorija i tumačenja i objašnjenja nastanka imena našeg grada”.
  ili
  “O tome su još davno pisali mnogi naši sugrađani, da im ne pominjemo imena, a i u novije vrijeme, ”
  Nezvuci dobro zar ne?
  Ali hajde da i to progutamo, ali molim te uvazi cilnjenicu da je Bosko Jelic bio lokalni novinar a ne neki istrazivacki zurnalist.
  Bosko Jelic nije nikakav autoritet niti u novinarstvu a pogotovu ne u nauci, i pozivat se na negove stavove kada se radi o istorijskim dokumentima je nedopustivo.
  Gradovi koji de zovu Derventa, Derbent, Дербе́нт postoje u Azerbejdzanu, Dagestanu, Rusiji, blizu Konye u Turskoj, u provinciji Denizli takodje u Turskoj, i jos oko 15-ak u samoj Turskoj, u Iranu itd.
  Cak vise od 30 takvih gradova postoji ili je postojalo i to uglavnom na prostoru nekadasnje Otomanske imperije, i dovoljno je samo malo potraziti na Internetu pa ces se uvjeriti.
  Znacenje rijeci Derbent je veoma raznoliko i nije ograniceno ni na klanac niti na nesto slicno.
  U persijskom ili arapskom jeziku Derbent znaci i utvrda i tvrdjava i zeljezna vrata i td.
  Savko, misljenje Boska Jelica nije istorijski relevantno, ono je samo jedna prica iz njegove maste.
  Prijateljski ti savjetujem da nauku ostavis naucnicima.

 2. Iz teksta prepoznajem autora ovog pisanja i odgovora.Pa stoga se uopšte ne ljutim, niti mi to smeta, nasuprot , dobro je da se o tome diskutuje, ali, ne trebakriviti drugog za tumačenje , nekog drugog i navode o onom što piše u nekoj knjizi. Naprosto , to je objavljeno.
  Naravno, ja nigdje nisam rekao da sam naučnik,a ni vi gospodine to niste, jer do sad ništa i nikada niste dokazali, nego prepisujete tuđe i na osnovu toga postavljate svoju tvrdnju.Kad nešto otkrijete i kad nešto naučno dokažete onda možete biti naučnik. Vi ako ste intelektualac,ovim stvarima se bavite kao i ja amaterski, samo što kod mene ima malo više iskustva i godina od tebe. Ove tvrdnje nisam ja iznio, nego Boško Jelić, koji se već davno upokoio. Stani malo, pred tobom je nauka, koju tek trebaš da otkrivaš i da naučno dokazuješ. Isto tako bez obzira što tvrdiš da sam amater , i jesam, ja mogu da tvrdim da si ti sigurno manje mnogo čega pročitao od mene o svemu ovom, ali imaš ti još vremena, ne žuri. Ja pomalo zaboravljam, pa je potrebno da imamo ljude koji se bave ovakvim pitanjima.
  Vi se postavljate, kao da sve znate i sva ste znanja naučili i pored vas niko ništa ne zna, i prije vas niko nikada nije postojao, samo ste vi Bogom dati i odnekud se pojavili pod ovim plavim nebom.Toliko o tome, radi toga što ste se naljutili na nešto što ne treba da se naljutite, nego da istražujete i ovo prihvatite, kao još jedno različito mišljenje i tumačenje nastanka imena Derventa, koje sam iznio kao prilog objavljenom članku. Ništa nema moje, ništa nisam rekao da sam naučno dokazao, nego jednostavno našao dokument, koji drugačije tumači nastanak imena ”Derventa”,a ima pravo da mislim da je veoma intresantan i moguć takav pristup.
  Zato bi ti postavio nekoliko pitanja :
  – zašto je Boško Jelić lokalni novinar,
  – Jesi li uopšte poznavao novinara poput Boška Jelića,
  – znaš li za koje je medije i gdje radio,
  – znaš li koje je škole završio,
  – znaš li šta je sve radio i pratio , i još mnogo čega znaš li, znaš li o Bošku Jeliću ?
  Pitam te, zato što nije lijepo loše govoriti o ljudima koji nisu živi,a toliko su značili u određenom vremenu i prostoru. To ,što ga vi niste znali i poznavali dovoljno, nije isprika da se tako ružno kaže o novinaru Jeliću. Lokalni novinar, zar takav naziv uopšte postoji ? Vlajda , onaj koji izvještava iz lokalne društvene zajednice, opštine, regije i slično, ne znam.
  Ja nisam postavio ovaj tekst iz knjige ”Ukrina ribe i ribolovci”, što jest autentično i rečeno od čovjeka koji je bio za života slobodan da misli i kaže nešto. Kako si razumio ovo Marko, kao utuk na pisanje magistra Asentića, što nije tačno , nego samo iznošenje još jednog različitog mišljenja.
  Na kraju: ”Savko, mišljenje Boška Jelića nije istorijski relevantno, ono je samo jedna prica iz njegove mašte”, slažem se, ali ko kaže da su ostala mišljenja i pretpostavke o nastanku imena Derventa istorijski relevantna,a sva su koliko ja znam i koliko sam pročitao postavljena , kao ”najvjerovatnije”.
  A , naučnicima, ništa nisam uzeo, niti uzimam, samo neka se naučnici bave naukom, to je dobro ali….u istoriji je nauka previše rastegljiva i prekrivena velom ličnih iznošenja i mišljenja , nagađanja i to sve prema vremenskim prilikama i društvenim sistemima, nažalost. Posljednji nas događaji iz bliske prošlosti o istorijskim tumačenjima o tome veoma krivo uče, jer postoji na desetine različitih i raznih istorijskih tumačenja.
  Eto,ja ću ipak i dalje kao amater da radim i da pišem o onom što su ljudi već napisali i to pod svojim imenom i prezimenom,ništa sakriveno.
  A na kraju, što se to Savko Pećić ne bi bavio istorijom, je li nema pravo na to ? Čudno !

 3. Predlažem onima koji imaju vremena i interesovanja da izučavaju istorijat Dervente da za početak pročitaju neke od sledećih knjiga koje mogu naći na internetu u elektronskoj formi:
  1. Begovski i zemljišni posjedi u Bosni i Hercegovini
  2. Sumarni popis sandžaka Bosna iz 1468/69 godine
  3. Severna Bosna u 13-16 vijeku
  4. Opširni popis bosanskog sandžaka iz 1604 godine

  Što se tiče nastanka imena Dervente mislim da je njen današnji naziv nastao nakon 1570 godine, najvjerovatnije krajem 16 vijeka, jer nevidim valjan razlog zbog koga bi tadašnji kobaški kadija koji je sasvim sigurno veoma dobro poznavao ovo područje, prilikom pisanja zahtjeva porti za rešavanje statusa naselja Gornja i Donja Ukrina, nebi naveo pravi naziv tog mjesta ako se tada zvalo Derventa.
  Isto tako pronašao sam na internetu jednu kartu iz 16 vijeka na kome se na lokaciji današnje Dervente nalazi označeno naseljeno mjesto pod nazivom “Dervent” koju ću naknadno dostaviti administratoru.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here