Vijesti Društvo Sijekovac čeka pravdu

Sijekovac čeka pravdu

0

U brodskom naselju Sijekovac danas je služenjem liturgije u crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije, parastosom poginulim srpskim civilima, polaganjem vijenaca i duhovnim programom obilježeno 23 godine od stradanja 46 Srba.

sijekovac čeka pravdu

Stravične zločine nad civilima počinila je regularna Vojska Hrvatske prelaskom preko rijeke Save udruživanjem sa muslimansko-hrvatskim snagama formiranim na brodskom području.

Obilježavanje 23 godine od stradanja srpskih civila u Sijekovcu održano je u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Vijence ispred spomen-ploče položili su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, u ime Vlade Republike Srpske resorni ministar Milenko Savanović, delegacije Boračke organizacije, Udruženja logoraša i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Vijence su položili i načelnik opštine Brod Ilija Јovičić, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, delegacija OEBS-a, predstavnici političkih partija i drugi.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da treba pamtiti ono što se desilo u Sijekovcu prije 23 godine i da ne treba zaboraviti zločin koji je tu počinjen, jer je činjenica da se stradanje Srba 1992. ponovilo nakon četrdesetak godina.

– Srpski narod čeka pravdu! Ne trebaju nam podjele unutar srpskog korpusa, suviše nas je malo da se dijelimo, poručio je Čubrilović tokom obilježavanja 23 godine od stradanja 46 Srba u Sijekovcu.

On je podsjetio da su u jednom satu nestajale čitave porodice i pitao zar to nije dovoljno svijetu i međunarodnoj zajednici da učini više da pravda bude zadovoljena.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da stravične zločine u Sijekovcu nad srpskim civilima može da počini samo čovjek koji ima odsustvo uma i razuma.

– Ta mržnja prema Srbima je duboko istorijski ukorijenjena, a probudila se 1992. godine u obliku fašizma i ustaštva, u hrvatske vojne snage `zenge`, koje su počinile strašne zločine. Najviše nas boli što nisu procesuirani zločini, što zločince nije stigla zaslužena kazna. Živim u uvjerenju da će pravda doći i da će zločinci dobiti zasluženu kaznu, rekao je Savanović.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, dodao je da je potrebno jedinstvo srpskog korpusa, kako bi se mogli odbraniti u budućim vremenima.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac rekao je da je 26. marta 1992. godine interventni vod iz Hrvatske na čelu sa Antom Prkačinom, uz pomoć hrvatsko-muslimanskih paravojnih formacija, na čelu sa Nijazom Čauševićem iz Broda, u Sijekovcu počinio stravične zločine, ubijajući i uništavajući sve što je srpsko.

– Glavni akteri ovog zločina nad Srbima još nisu odgovarali, niti su osuđeni za ove teške zločine, uprkos činjenici da smo haškom tužilaštvu i Tužilaštva BiH dostavili obimnu dokumentaciju sa dokazima, rekao je Grabovac.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić istakao je da je zajednička obaveza i dužnost prema stradalim Sijekovčanima svih onih koje je njihova žrtva danas okupipla, da kroz zajedništvo, ljubav, toleranciju i skladan život rade na dobrobit opštine Brod i Republike Srpske.

– Sa ovog tužnog skupa šaljemo poruku svijetu, pravosuđu i tužilaštvima da nikada nećemo zaboraviti ni oprostiti ovaj zločin. Nijedna politizovana institucija u ovoj državi ne može preinačiti činjenicu niti sprati krivnju počinilaca i njihovih nalogodavaca, rekao je Јovičić.

U nekoliko navrata tokom 1992. godine zvjerski je ubijeno 46 Srba, civila, uglavnom žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva je bio sedamnaestogodišnji Drago Milošević, a najstariji Vaso Zečević 77 godina.

Bolne i veoma teške uspomene Srba vezane su za martovske dane u Sijekovcu, kada su naišli na zločinačko divljanje svojih dojučerašnjih komšija, na kućnim pragovima, na vijekovnim ognjištima koja su za nekoliko dana sravnjena sa zemljom.

Predmet sa dokaznim materijalima predat je 22. maja 2002. godine haškim istražiocima, a Haški sud je predmet 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH.

Mještani Sijekovca po treći su put izgradili iz temelja crkvu, koja je porušena i u Drugom svjetskom ratu, a obnovljena 1967. godine.

U ratnom vihoru i razaranju pravoslavnih bogomolja devedesetih godina ni hram Svete velikomučenice Ognjene Marije nije izbjegao uništenje, kao ni goloruka srpska nejač i ostalo civilno stanovništvo ovog mjesta.

Preživjeli Srbi pokušavaju da vrate život u Sijekovac. Martovski dani su na poseban način bolni za brojne porodice, kada nezacijeljene rane osvježavaju prisustvom centralnom obilježavanju stradanja, ali i razgovoru sa preživjelim svjedocima zločina, te posjetom grobovima najmilijih.

Svakako je najtužnija slika u onim kućama gdje su ubijene kompletne porodice.

Organizatori obilježavanja staradanja Srba u Sijekovcu svake godine na brojne adrese međunarodnih i domaćih institucija šalju pozivnice da dođu u brodsko naselje Sijekovac i prisustvuju obilježavanju staradanja, kao što to čine na drugim mjestima u BiH i Republici Srpkoj.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here