Vijesti Kultura i obrazovanje Simić autor pobjedničke pjesme na konkursu “Suze Kozare”

Simić autor pobjedničke pjesme na konkursu “Suze Kozare”

0

Nenad Simić iz Dervente sa pjesmom „Noć nad Kozarom“ pobjednik je Međunarodnog konkursa za književno priznanje i nagradu „Suze Kozare“.

– Na konkurs je pristiglo 30 radova iz Srbije, Crne Gore, Njemačke, BiH i Republike Srpske.Tema konkursa bila je stradanje Srba kozarskih opština po svim krajevima Republike Srpske, a tematika pjesama ovog konkursa je sama po sebi teška, sve pristigle pjesme su pune emocija, nerijetko su pjesnici porodičnim vezama povezani sa događajima o kojima pišu, pa je sve to otežavalo odluku koga nagraditi, saopštio je žiri za izbor pjesma.

Drugo mjesto pripalo je Bošku Grgiću za pjesmu “Tri broja na kalendaru”, a treće mjesto pjesnikinji Dragani Kragulj za pjesmu “Nezaborav”.

Žiri je dodatnim nagradama nagradio pjesnike Velimira Pavića sa pjesmom “Rade, brate”, Nikolinu Keserović za pjesmu “Oproštaj” i Miloša Belića za pjesmu “Kolo nad Kozarom”.

U saopštenju žirija koji su činili predsjednik Rajka Golić i članovi Snježana Miljković i Biljana Marić je navedeno da „Riječi krv, pokolj, mučenje, klanje i njima slične izbijaju u prvi plan mnogih pjesama i da pjesničke slike Kozare kao tamnog vilajeta, ubijanje djece, smrt dječaka koji je živio samo jedan dan i mnoge druge zaustavljaju dah i tjeraju suze na oči“.

Organizatori međunarodnog konkursa su Narodna biblioteka Gradiška, Udruženje srpskih književnika u Sloveniji i Biblioteka „Vuk Karadžić“ Ljubljana.

Zaslužne nagrade biće dodijeljene u Brodu na Svečanoj akademiji. Akademija će biti prezentacija umjetničkih dostignuća i svih nagrada, ako situacija u vezi virusa korona bude dozvoljavala održavanje manifestacije.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here