Vijesti Kultura i obrazovanje Simić autor pobjedničke pjesme na konkursu “Suze Kozare”

Simić autor pobjedničke pjesme na konkursu “Suze Kozare”

0

Nenad Simić iz Dervente sa pjesmom „Noć nad Kozarom“ pobjednik je Međunarodnog konkursa za književno priznanje i nagradu „Suze Kozare“.

– Na konkurs je pristiglo 30 radova iz Srbije, Crne Gore, Njemačke, BiH i Republike Srpske.Tema konkursa bila je stradanje Srba kozarskih opština po svim krajevima Republike Srpske, a tematika pjesama ovog konkursa je sama po sebi teška, sve pristigle pjesme su pune emocija, nerijetko su pjesnici porodičnim vezama povezani sa događajima o kojima pišu, pa je sve to otežavalo odluku koga nagraditi, saopštio je žiri za izbor pjesma.

Drugo mjesto pripalo je Bošku Grgiću za pjesmu “Tri broja na kalendaru”, a treće mjesto pjesnikinji Dragani Kragulj za pjesmu “Nezaborav”.

Žiri je dodatnim nagradama nagradio pjesnike Velimira Pavića sa pjesmom “Rade, brate”, Nikolinu Keserović za pjesmu “Oproštaj” i Miloša Belića za pjesmu “Kolo nad Kozarom”.

U saopštenju žirija koji su činili predsjednik Rajka Golić i članovi Snježana Miljković i Biljana Marić je navedeno da „Riječi krv, pokolj, mučenje, klanje i njima slične izbijaju u prvi plan mnogih pjesama i da pjesničke slike Kozare kao tamnog vilajeta, ubijanje djece, smrt dječaka koji je živio samo jedan dan i mnoge druge zaustavljaju dah i tjeraju suze na oči“.

Organizatori međunarodnog konkursa su Narodna biblioteka Gradiška, Udruženje srpskih književnika u Sloveniji i Biblioteka „Vuk Karadžić“ Ljubljana.

Zaslužne nagrade biće dodijeljene u Brodu na Svečanoj akademiji. Akademija će biti prezentacija umjetničkih dostignuća i svih nagrada, ako situacija u vezi virusa korona bude dozvoljavala održavanje manifestacije.

derventa.ba

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here