Vijesti Politika Simić: Budžet domaćinski i po mjeri građana

Simić: Budžet domaćinski i po mjeri građana

0

Budžetom od 15 miliona KM, uz minimalnu zaduženot ispod devet procenata, Opština Derventa pronašla je model racionalnog poslovanja, stalnog privrednog razvoja a broj nezaposlenih sveli su na minimalnu brojku od 700 osoba, piše Srpskainfo.

Ova lokalna zajednica već šestu godinu je prva u Republici Srpskoj po stepenu zapošljavanja te među nekoliko uzornih opština u Bosni i Hercegovini. U klubu uspješnih po stopi zapošljavanja su još Kotor Varoš, Tešanj i Gračanica, kaže Milorad Simić, načelnik Dervente.

Na području ove opštine, u 920 preduzeća, zaposleno je od jednog ili dva do hiljadu radnika. Ukupno ovdje ima 7.000 zaposlenih, od kojih najviše radi u preduzećima čiji su investitori iz nekoliko evropskih zemalja.

– Kada su u pitanju italijanski investitori, njih ima desetak, većinom u obućarstvu. Međutim, lider u toj oblasti je domaća firma “Sanino”, koja je proizvela 12 miliona pari kopački, od kojih 35 pari za sudije na prethodnom Svetskom prvenstvu u fudbalu – naglasio je Simić, podsjetivši da u Derventi, pored ostalog, proizvode skupocjene ženske čizmice, čija je cijena 3.000 evra.

Osim toga, u ovom posavskom gradu napravljen je ulični sat za Ginisa.

Formula uspjeha

Koncept razvoja kojeg je, zajedno sa grupom mladih saradnika, koncipirao prije 15 godina, kada je prvi put izabran za načelnika, Simić temelji na stimulativnim mjerama za investitore, pojednostavljenoj administrativnoj proceduri i razumijevanju potreba svojih sugrađana.

U Derventi, predratni broj stanovnika od 57.000 je prepolovljen, a trećina sadašnjih je doselila iz drugih mjesta. U naše ekonomsko i društveno uzdizanje uloženo je mnogo novca, truda, dobrih ideja. Grad i okolna sela podigli smo iz ruševina i sada je ovo mjesto među najljepšim i najpoželjnijim za život u cijeloj zemlji – naglašava načelnik Milorad Simić, veoma posvećen zbrinjavanju socijalno ugroženih sugrađana.

Interventne potrebe

Za interventne potrebe načelnik Dervente ove godine ima na raspolaganju dva miliona KM.

Za našu lokalnu zajednicu ova suma je veoma značajna; godišnje može mnogo pomoći rješavanju neophodnih poslova socijalnog, humanitarnog, infrastrukturnog karaktera. Zato smo u prilici da pomognemo školstvo, zdravstvo i socijalno ugrožene. To se pokazalo veoma efikasnim – uvjeren je načelnik Simić koji je mnogo angažovan na jačanju privrednog i društvenog sektora u svojoj sredini.

Derventska infrastruktura je bila potpuno uništena, ali smo, kaže načelnik Simić, uspjeli vratiti povjerenje, život i toleranciju.

– Stvaranjem pretpostavki normalnog okruženja ovdje je počela dolaziti jedna po jedna firma, pa smo mi sada lideri u BiH sa 31 inostranom kompanijom – navodi on.

Resursi

Poljoprivreda i razvoj sela, naglašava sagovornik Srpskainfo, predstavlja jedan od primarnih zadataka.

Najveće štete u ratnim razaranjima imala su derventska sela. To područje sada, koristeći različite domaće i inostrane programe, te entuzijazmom pojedinaca, nastojimo afirmisati, podstaći proizvodnju i zadrugarstvo. U poljoprivredi vidimo šansu koja može još snažnije, osim prerađivačke industrije, unaprijediti život u Derventi – ističu u lokalnoj upravi stavljajući u prvi plan resurse, plodnu zemlju, nadmorsku visini od 260 metara, plodnu Posavinu, rijeke i odličan strateški položaj.

Manjak radnika

Da bio nadomjestili manjak radnika, u derventskim preduzećima ih angažuju iz Prnjavora, Srpca, Broda i drugih mjesta.

Došlo je vrijeme kojeg sam se bojao odavno, a to je da nam fali radnika. Nažalost, sada je zavladala neka manija odlazaka, putovanja, to je došlo u sferu mode. Ljudi više ne idu samo za većom platom, iako je to najveći razlog, već i zbog uslova življenja, koji su bolji u drugim evropskim zemljama – istakao je načelnik Milorad Simić.

Ipak, na kraju, dobra plata će uvijek naći radnike, smatra naš sagovornik.

Načelnikova strast

Milorad Simić, načelnik Dervente, koji živi u selu, strastveni je ljubitelj autohtonih i egzotičnih sorti voća i cvijeća.

Nerado ide na godišnji odmor, jer je u potpunosti posvećen poslu u Opštini. Tokom 15 godina, iskoristio je 86 dana godišnjeg odmora, a 401 dan nije odmarao nego radio.

Simić voli poeziju, na njegovom stolu je pjesma „Mostarske kiše“ Pere Zupca koja mu je omiljena iz mladalačkih dana.

Srpskainfo

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here