Vijesti Društvo Simić nakon sjednice Štaba: Subvencije za subjekte koji nisu radili, podsticaji poljoprivredi...

Simić nakon sjednice Štaba: Subvencije za subjekte koji nisu radili, podsticaji poljoprivredi i stipendije sigurni

0
Komandant Štaba Milorad Simić i šef civilne zaštite Dragoljub Kukić

Nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije na kojoj je analizirana epidemiološka situacija na području opštine Derventa načelnik opštine Milorad Simić izjavio je da je epidemija pod kontrolom te da stanje nije zabrinjavajuće.

Nažalost, uprkos pridržavanju svih mjera, došlo je do stvaranja klastera u Domu za starija lica Zlatni lug, tako da je broj inficiranih lica iz Dervente povećan sa sedam na trideset.

Ipak, ohrabruju vijesti da je većina korisnika doma, koji je zasigurno jedan od tri najbolja i najsavremenija u Republici Srpskoj, dobrog zdravlja i ja im želim da se što prije vrate u svoju svakodnevicu. Dobra vijest je da u karantinu nije bilo zaraženih lica, a testirano je 79 osoba, naglasio je Simić, uz apel građanima da i dalje poštuju preporuku naležnih ustanova i struke jer je to najbrži put da se epidemija prevaziđe.

Pored popuštanja epidemioloških mjera, Simić je istakao da je jedan od koraka normalizacije i održavanje Vanredne sjednice Skupštine opštine Derventa koja će biti održana u ponedjeljak, 11. maja.

Na njoj će se naći ključne tačke poput izvršenja prošlogodišnjeg budžeta u vezi čega možemo da konstatujemo da smo uštedili skoro 1,2 miliona maraka koje će nam dobro doći s obzirom na slabije punjenje budžeta ove godine. Rasporedićemo 1,8 miliona maraka i konačno krenuti u raspisivanje tendera i uvođenje u posao izabranih za izvođenje kapitalnih projekata na svim dijelovima naše opštine, naglasio je Simić.

On je istakao da manji broj značajnijih privrednih subjekata nije radio tokom prethodna dva mjeseca, što je svakako ohrabrujuće.

Proizvodnju su obustavljali samo oni subjekti koji su najuže povezani sa Austrijom i Italijom bilo zbog uvoza repromaterijala ili izvoza proizvoda. Kada su u pitanju prva tri mjeseca, iako to ne mora biti tako i u narednom periodu, ohrabruje podatak da je izvoz iz Dervente veći nego u istom periodu prošle godine. Popuštanjem mjera veći broj subjekata biće u prilici da zaradi svoj dinar, a onima kojima je bio onemogućen rad, koliko je u našoj moći, oslobodićemo ih određenih davanja poput taksi, zakupa i slično, poručio je Simić.

On je naglasio posebno da podsticaji za poljoprivredu, stipendije za studente i slično biti isplaćeni u punom obimu bez obzira na prihode u budžetu.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here