Politika Izbori 2016 Simić: Podigli smo grad iz pepela; Planinčević: Potrebne su nam nove ideje...

Simić: Podigli smo grad iz pepela; Planinčević: Potrebne su nam nove ideje i energija

3

14333188_619229811615033_146741372101412805_n

Derventa je zahvaljujući politici SNSD-a podignuta iz pepela i postala sredina za uzor, a mi želimo i možemo da je i dalje gradimo do statusa grada, naglašava kandidat SNSD-a za načelnika ove opštine Milorad Simić. Derventa zaslužuje i može mnogo bolje, a SDS uz partnere iz Saveza za promjene ima jasne i ostvarive ideje koje građani naše opštine iz dana u dan sve više prihvataju, kaže kandidat Saveza za promjene za načelnika Dervente Nade Planinčević.

* GLAS: Šta očekujete od predstojećih lokalnih izbora i šta će oni donijeti stanovnicima Vaše opštine?

SIMIĆ: Kada uporedim šta sam naslijedio i sagledam šta je Derventa postigla za 12 godina, zaključak je da je sve urađeno pod vlasti SNSD-a i mene kao načelnika. Cijeneći rezultate i planove koje smo definisali za iduće izbore, dobio sam podršku da se ponovo kandidujem i poslije izbora vidim još razvijeniju Derventu.

PLANINČEVIĆ: Očekujem uvjerljivu pobjedu SDS-a i Saveza za promjene. Uvjereni smo da znamo i možemo bolje od aktuelne vlasti. To su na posljednjim opštim izborima prepoznali i birači koji su najviše povjerenja dali SDS-u, a danas imamo široku podršku građana, političkih organizacija, privrednika i drugih društvenih subjekata i pojedinaca.

* GLAS: Šta je u osnovi Vašeg programa i za šta ćete se zalagati?

SIMIĆ: U proteklom periodu doveli smo Derventu od nerazvijene opštine, do opštine koja je u samom vrhu RS po mnogo parametara. Ako četiri godine imamo najmanju stopu nezaposlenosti, najmanje kreditno zaduženje, u izvozu RS učestvujemo sa deset odsto, prepoznatljivi smo i u BiH i Srpskoj, to je znak da smo uspjeli i da dobro radimo. Moramo nastaviti da privlačimo privrednike u našu opštinu, u kojoj uz naše privrednike posluje 14 austrijskih firmi, deset italijanskih i tri njemačke. Imamo završen projekat sa njemačkom firmom koja će biti najprepoznatljivija na Balkanu. Šest godina su pratili našu opštinu i na velikoj mapi Balkana stavili tačku na Derventu. Moramo promijeniti neke stvari i u obrazovanju. Ako je Derventa onakva kako se o njoj priča, onda ćemo staviti u planove da dobijemo status grada.

PLANINČEVIĆ: Maksimalna posvećenost građanima i njihovim problemima, potrebama i pravima. Aktuelna vlast i sadašnji načelnik nisu okrenuti u tom pravcu. Njihova politika se zasniva na podobnosti, manipulacijama i konfrontaciji sa svima koji misle drugačije i raznim drugim negativnim trendovima. Moramo obezbijediti uslove za bolji i efikasniji privredni, ekonomski i socijalni ambijent, omogućiti svima iste uslove i kriterijume u poslovanju, zapošljavanju, ostvarivanju ljudskih i građanskih prava. Moramo da zadržimo mlade i obrazovane ljude, dati im priliku da rade, formiraju porodicu i da se dokazuju. Moramo da uredimo zelene površine. Derventska opština je bila poznata po poljoprivrednoj proizvodnji i naša namjera je da je podstičemo i unapređujemo. Namjeravam da formiram i ekonomsko-socijalni savjet na nivou opštine, prvenstveno zbog problema nezaposlenosti. Savjet će biti vanstranačko i vanpolitičko tijelo, a biće u direktnoj vezi sa načelnikom i njegovi članovi radiće volonterski.

* GLAS: Zašto građani treba da glasaju za Vas, a ne za drugog kandidata?

SIMIĆ: SNSD i ja, kao načelnik, smo pokazali da znamo da radimo ono za šta nas je narod izabrao, a to se sasvim jasno vidi kada pogledate gdje je i kakva je Derventa danas, a gdje je bila i kakva kada smo je preuzeli.

PLANINČEVIĆ: Aktuelni načelnik je došao na vlast u vrijeme kada je priliv novca i u republičku i u opštinsku kasu bio najveći. Djelimično je iskoristio povoljnu priliku za određene projekte uglavnom u oblasti infrastrukture, ali imajući na umu količinu novca koja je utrošena nije postigao ni približno koliko se moglo.

* GLAS: Kako ćete garantovati građanima da ćete ispuniti obećano ako pobijedite?

SIMIĆ: Ništa neću garantovati, samo kažem da se mora raditi. Onaj ko kaže da može sve, ne može ništa. Naučio sam kako treba da vodim kuću i zato me i zovu narodni načelnik. Moramo da radimo, širimo toleranciju i otvorenost. Derventa može još više da zablista.

PLANINČEVIĆ: Garancija su mojih 26 godina prisustva u politici, 22 godine mandata u opštinskom parlamentu, tri mandata u Narodnoj skupštini RS, a posebno povjerenje građana koje se konstantno potvrđuje na izborima. Imam rezultate iza sebe, građani to vrednuju, a nikada nisam bio upleten u afere, nezakonita postupanja ili bilo šta slično.

* GLAS: Kako biste ocijenili protivkandidata?

SIMIĆ: Volio bih da Nade Planinčević pokaže prstom šta je uradio za Derventu, jer ništa neću biti bolji ako kažem da je neko gori. Mora se vidjeti šta je ostalo iza nas. U Narodnoj skupštini RS dva predstavnika iz SNSD-a iz Dervente se bore kao lavovi za opštinu, ne za Milorada Simića. Planinčević nije ništa uradio sa svojima. Za 12 godina imali smo 147 sjednica Skupštine opštine, od čega 12 svečanih. Na svim sjednicama sa 4.300 tačaka dnevnog reda SDS nije glasao ni za jednu. Otkud sada nekome pravo da hoda i kiti se tuđim perjem? Ne vjerujem da mogu bolje, jer se nisu borili ni za ovo. To dovoljno govori o nekome ko hoće vlast i samo je u pitanju borba za vlast, a ne za opšti interes.

PLANINČVIĆ: Iz poštovanja prema njegovim godinama neću reći ništa loše, ali nakon tri mandata na poziciji načelnika postavlja se pitanje šta on ima novo da kaže i ponudi. Derventi treba neko mlađi, neko ko je spreman da se uhvati ukoštac sa očiglednim problemima.

* GLAS: Šta ćete prvo uraditi ako pobijedite na izborima?

SIMIĆ: Nastaviću da radim što sam započeo. Nemam šta drugo nego da radim. Za ovih 12 godina najduže sam pet dana koristio godišnji odmor. Moje je da dolazim na posao, radim, da zadržim mlade ljude i razvijam sredinu u kojoj živim.

PLANINČEVIĆ: Prvo slijedi radikalna reorganizacija lokalne uprave i kadrovsko i organizaciono jačanje odjeljenja radi veće efikasnosti. Smanjiću plate opštinskih funkcionera, uključujući i načelnika, jer nije normalno da on, ma ko bio, ima dva puta veću platu od premijera RS. Ukinuću platu Igoru Žuniću, koji uz poslaničku platu, prima lični dohodak iz opštinskog budžeta. Navodim njega kao primjer, ali isto ću postupiti i prema bilo kome drugom u istim okolnostima.

Glas Srpske

PODIJELI

3 KOMENTARI

  1. Ima, nadji plac gdje zelis i nista ne moras platiti (ni gradjevinsku, ni …nista)… Samo gradi i onda odes u opstinu, podneses zahtjev za legalizaciju i to 100% prolazi, al uz uslov: malo ovome, malo onome, pa te na kraju izadje kao da si radio sve legalno…

    • Ali opet sve platis, i gradjevinsku, i upotrebnu, i legalizaciju, sve te to dodje kao da si gradio legalno, cak i vise da si plac kupio, a ne “dobio” od “svoje ” opstine.

      Nesto drugo je platiti plac vrijedan 100000 KM… 900 KM, a za par godina ga prodati za 150000 KM, nema sta, pravi patriotizam.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here