Vijesti Politika Simić: Prilikom raspodjele PDV-a uzeti u obzir i privrednu aktivnost

Simić: Prilikom raspodjele PDV-a uzeti u obzir i privrednu aktivnost

0

Logično mi je da obim proizvodnje bude jedan od parametara prilikom raspodjele PDV-a, a ne samo površina opštine, broj stanovnika i srednjoškolaca, kaže gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

Derventa je od jedne od nerazvijenih i najporušenijih lokalnih zajednica u ratovima 90-ih stigla do statusa statusa grada, stepenicu po stenepicu, kaže Simić.

Iako je u Derventi porušeno oko 13.500 stambenih jedinica, a za usporedbu u višestruko većem Sarajevu ta crna brojka je 18.000, mi nikada nismo imali poseban status i najviše smo uradili na obnavljaju sami. Imamo dobru saradnju sa republičkom vlasti, ali nismo to koristili da tražimo više nego nam pripada. Država je pomagala više nerazvijenije lokalne zajednice, ponekad sam pomislio da se trebalo pomagati i Derventi, ali sada vidim da nije, jer kada se neko puno pomaže, onda se taj kome se pomaže ne bori, kaže Simić.

Ipak, pred Derventom je još dosta posla, a kao jedan od većih privrednih centara Republike Srpske, grad zaslužuje da više sredstava bude na raspolaganju. Novac treba da se raspoređuje onako kako se zarađuje, da se stimuliše onaj koji bolje radi da bi nastavio istim putem, smatra Simić.

Strani kapital najviše je koncentrisan u Derventi, više od 500 privrednih subjekata ovdje posluje, nema nezaposlenih, a izvoz je 330 miliona maraka. Pokazali smo kako se postaje privredno uspješna zajednica, da se ovdje stvara nova vrijednost i ja se borim da taj dio kolača kojeg imamo rasporedimo pravedno. Kada govorimo o PDV-u logično je da se novac treba i vraćati tamo gdje se stvara. Robna razmjena Dervente je veća od 630 miliona, izvozi se i uvozi na šlepere, sve to traži dobre puteve i širu infrastrukturu, carinske prelaze, trafo-stanice. Logično mi je da obim proizvodnje bude jedan od parametara, a ne samo površina opštine, broj stanovnika i srednjoškolaca, naglasio je Simić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here