Vijesti Društvo Simić razgovarao sa predstavnicima „Zarubežnjefta“ o gasifikaciji

Simić razgovarao sa predstavnicima „Zarubežnjefta“ o gasifikaciji

0

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić danas je prisustvovao videokonferenciji koju je organizovao zamjenik generalnog direktora za preradu i plasman kompanije „Zarubežnjeft“ Igor Šelkunov na temu procesa gasifikacije Dervente i Doboja.

Konferenciji je prisustvovao i direktor Rafinerije nafte u Brodu Anatolij Karaljus i predstavnici „Optima grupe“.

Šelkunov je učesnike konferencije upoznao sa planovima ove kompanije na realizaciji projekata gasifikacije naseljenih mjesta, odnosno sa procesom izgradnje distributivne mreže za gas kao i sa projektom dopremanja komprimovanog gasa do zainteresovanih potrošaća u pojedinim lokalnim zajednicama iz Rafinerije nafte u Brodu.

Sve naše aktivnosti su usklađene sa rukovodstvom Republike Srpske i sa g-dinom Dodikom. Mi posjedujemo sve potrebne dozvole. Zainteresovani smo da se bavimo gasifikacijom konačnih potrošača bez obzira da li su to objekti u lokalnoj zajednici, da li su to domaćinstva ili naseljena mjesta. U ovoj prvoj fazi smo se dogovorili da idemo na isporuku gasa za manje lokalne zajednice, rekao je Šelkunov.

Gradonačelnik Simić se obratio učesnicima konferencije i izrazio zadovoljstvo što je grad Derventa prihvatio učešće u projektu gasifikacije.

Sa rukovodstvom Rafinerije nafte potrošili smo poprilično vremena u razgovoru o ovom projektu. Ovo je izazovno, ovo je dobro jer nekakve velike gasovode ćemo sigurno morati sačekati da budemo dio te priče, a ovo sam shvatio kao pilot projekat i ponudio sam se sa svojim skromnim znanjem, ali sa puno ljubavi da formiramo određene timove. Ipak struka mora reći svoje mišljenje, poručio je Simić.

U početku se i govorilo da se kroz pilot-projekat “utoplee” dvije srednje škole, jednu osnovnu školu i Dom zdravlja.

Imao sam priliku da posjetim Rafineriju i da budem na mjestu gdje će gas preći iz Hrvatske. Ovdje su mi spočitavali zašto radim projekte i kupujem gas iz Hrvatske. Ja sam shvatio da je to ruski gas. Ovo je za mene prilično hrabar iskorak. Imaćemo veliku podršku građana, sa kojima sam već razgovarao. Imam puno razloga da od svojih saradnika koje sam imenovao u dvije komisije tražim da, zajedno sa gospodom iz „Optima grupe“ i rukovodstvom Rafinerije rade na ovom projektu, brzinom kojom to dozvoljavaju propisi. Važno mi je bilo i da smo dobili podršku g-dina Dodika da krenemo u ovaj projekat, rekao je gradonačelnik Simić.

G-din Šelkunov se zahvalio gradonačelniku Simiću za učešće u projektu i naglasio da autonomna gasifikacija pojedinih objekata u lokalnim zajednicama ne zahtijeva neke posebne dozvole te da oni već posjeduju potrebne dozvole.

O gasifikaciji naseljenih mjesta se razgovaralo sa rukovodstvom Republike Srpske i to je jedan složeniji projekat i tu treba još dosta aktivnosti koje se moraju obaviti da bi se krenulo u realizaciju projekta. Potrebno je uraditi projekat, usaglasiti sa rukovodstvom Republike Srpske, raspisati tender, dobiti koncesiju i na kraju potrebne dozvole. Mi smo spremni, uz vašu pomoć, finansirati izradu tih projekata i sve aktivnosti ali će nam trebati pomoć vaših stručnjaka u izradi tih projekata, rekao je Šelkunov.

Gradonačelnik Simić je dobio i poziv da početkom juna prisustvuje svečanosti puštanja gasa u Rafineriji nafte u Brodu kojoj će, prema najavi Šelkunova, prisustvovati i rukovodstvo Republike Srpske.

Na konferenciji je učestvovao i zamjenik gradonačelnika Doboja Vladimir Marković koji je u ime te lokalne zajednice dao punu podršku ovim projektima i učešću grada Doboja u njima.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here