Vijesti Društvo Sjećanje na žrtve pokolja u Osojcima

Sjećanje na žrtve pokolja u Osojcima

5

Veterani Republike Srpske OO Derventa, povodom 75. godišnjice, podsjećaju na žrtve pokolja 6. februara 1945. godine kada su ustaške jedninice ušle u sela Osojci, Bišnja, Donji Kalenderovci i Rapćani, te ubile oko 40 osoba, uglavnom djece, žena i starijih.

“Tog dana, oko 4 sata ujutru, usred jake zime, prema predanjima preživjelih, ustaše pod vodstvom Ilka Vulete upale u sela i za nepun sat napravili pokolj kakav se u ovom kraju ne pamti.

Stradali su nevini stanovnici, uglavnom žene, djeca i nemoćni starci. U porodici Smiljanića zaklano je 11 članova, koji su potom zapaljeni. Na Đorđi Čoliću ustaše su naložile vatru, a zatim su mu ubili suprugu Tonku i djecu Gojka, Konstantina, Ljubicu, Stanojku i Blagoja.

Dubok snijeg ometao je seljane da bježe, ali su neki uspjeli da se spasu. Tako se Jelka Davidović istrgla ustaši iz ruku kad ju je htio zaklati i uspjela pobjeći. Odmah poslije počinjenih zločina ustaše su otišle u pravcu Dervente, a živi stanovnici su zakopali mrtve. Tuga se nadnijela na pojedine domove u kojima su se ugasila ognjišta”, navodi se u knjizi “Radnički pokret i NOR Dervente” Midhata Dizdarevića.

Derventa Cafe

5 KOMENTARI

  1. О овоме смо учили у основној школи у оном систему, а није се лоше ни сада подсјетити…
    Још да додам, гдје би усташама био крај 1992-е године да нисмо на вријеме поставили линију управо ти у Осојцима…

  2. Имали и једна стопа земље, а да није натопљена српском крви.Геноцид над Србима су направили Хрвати и муслимани.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here