Vijesti Društvo Sjećanje u službi pomirenja: Završen projekat “Osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću“...

Sjećanje u službi pomirenja: Završen projekat “Osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću“ – FOTO

0

Udruženje žena “Derventa”, zajedno s partnerskom organizacijom “Pravipožar”, realizovalo je projekat “Osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću“ u Derventi, Doboju, Prnjavoru, Brodu i Makljenovcu.

Tim povodom u JU Narodna biblioteka “Branko Radičević“ održan je sasatnak s ciljem sumiranja rezultata i prezentacije brošure “Kultura sjećanja i pomirenja“ u kojoj su štampane priče žena različite etničke pripadnosti ispričane na radionicama u projektu.

Bile su spremne da se putem dijaloga osvrnu na prošle događaje, ali i okrenu ka budućnosti, razumiju žene iz drugih etničkih grupa i sarađuju na izgradnji tolerancije, suživota i povjerenja. Saglasne su da zajednički moramo afirmisati vrijednosti mira kao naše civilizacijske, ali i lične odgovornosti, saopšteno je iz UŽ “Derventa”.

Učesnice na sesijama su prvi put razgovarale otvoreno i iskreno o svojim ratnim iskustvima.

Neke od njih nisu imale snage da ispričaju svoju priču,  dok su se druge do detalja sjećale svojih ličnih iskustava i trauma koje su podijelile sa drugim ženama. Zahvalile su se što su imale priliku da na ovaj način razgovaraju o ovakvoj bolnoj temi. Kako su navelena ovaj nači su se i rasteretile, jer nas niko do sada nije pitao kako smo mi preživjeli i proživljavali teške ratne trenutke, ističu iz ove organizacije.

Zajednički je stav da ovakve radionice treba provoditi u cijeloj BiH, i ne samo sa ženama, kako bi se kroz lična ratna iskustva uticalo na svijest građana  o značaju mira, sjećanja imeđusobnog povjerenja.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here