Vijesti Kultura i obrazovanje Školska godina počinje 1. septembra, maske na časovima nisu obavezne

Školska godina počinje 1. septembra, maske na časovima nisu obavezne

0

Časovi u osnovnim i srednjim školama ponovo će od 1. septembra trajati 45 minuta, mali odmor biće pet minuta, a veliki 15 minuta, odlučila je danas Vlada Republike Srpske.

Nastavu treba organizovati na otvorenom, kad god to prilike dozvoljavaju. Produženi boravak i jutarnje čuvanje biće organizovano u skladu sa mjerama Instituta za javno zdravstvo.

Preporuka je da djeca nose maske samo prilikom kretanja u školi, a u slučaju pogoršanja, ići će se prema restriktivnijoj meri, potvrdio je za direktor Instituta Branislav Zeljković. Nastavnici će, kaže, i dalje nositi maske.

Razred se vraća u punom kapacitetu, naša preporuka je i da se dopusti fizičko vaspitanje uz poštovanje mjera, kaže Zeljković.

Za učenike hronične bolesnike i one koji imaju mišljenje ljekara da se preporučuje nastava na daljinu, kao i đake koji iz drugih razloga ne mogu pratiti redovnu nastavu, škola je dužna organizovati nastavu putem “Office 365” edukativnih alata ili drugih platformi.

Učenicima koji pohađaju nastavu na daljinu ne upisuju se izostanci sa nastave. Ministarstvo će pratiti epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za javno zdravstvo i ukoliko bude potrebno naknadno donositi određene odluke.

Ministar Natalija Trivić je rekla da će Ministarstvo pratiti epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za javno zdravstvo i ukoliko bude potrebno naknadno donositi izmjene odluke.

Kada je riječ o vakcinaciji prosvjetnih radnika, odnosno zaposlenih u prosvjeti, Trivićeva je navela da se očekuje da procenat vakcinisanih do 1. septembra bude oko 42 odsto.

Iskoristila bih priliku da pozovem sve koji su zaposleni u obrazovnom sistemu Republike Srpske da se odazovu na imunizaciju, kako bismo što duže bili u školskim objektima, da se nastava odvija redovno i da spriječimo širenje virusa korona u školama, istakla je Trivićeva.

Agencije

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here