Vijesti Kultura i obrazovanje SKUD “Derventa”: Predstavili tradiciju našeg naroda pred čitavim svijetom – FOTO

SKUD “Derventa”: Predstavili tradiciju našeg naroda pred čitavim svijetom – FOTO

0

Članovi Srpskog kulturnog–umjetničkog društva “Derventa” od 23. jula do 04. avgusta boravili su na turneji u Grčkoj, gdje su učestvovali na dva svjetska festivala folklora pod organizacijom IOV –a (Svjetske organizacije folklora pri UNESCO-u).

skud derventa.jpg1

Prvi festival je održan u Nea Anhialosu, a drugi u Patrasu. Na oba festivala članovi društva su imali priliku da predstave tradiciju našeg naroda, pored mnogih zemalja poput Kine, Kolumbije, Gruzije, Rusije, Turske, Slovačke, Kipra i nekoliko folklornih grupa iz Grčke. U toku festivalskih dana članovi SKUD-a su učestvovali na šest festivalskih večeri na kojima su predstavili igre iz Dervente, Glamoča, Grmeča, Binačke Morave i Pirota, kao i pjesme u izvođenju ženske pjevačke grupe.

“Posebnu pažnju prilikom predstavljanja našeg društva izazvali su raznoliki originalni kostimi koji su prikazani prilikom izvođenja programa kao i izvedba Gluvog glamočkog kola”, kaže Saša Arsenić, umjetnički rukovodilac KUD “Derventa”.

Na festivalu u Patri poseban doživljaj za članove je bio defile prepunim ulicama kao i nastup u starom rimskom amfiteatru u kojem su dva dana za redom prikazali različite programe. Upriličen je i prijem kod gradonačelnika Patre za sve zemlje učesnice,a festival je cijelo vrijeme bio popraćen velikom pažnjom grčkih medija.

“Slobodno vrijeme smo iskoristili da posjetimo arehološki lokalitet Delfe, prošetamo ulicama Atine i Patrasa, kao i da se okupamo na Jonskom i Egejskom moru. Tokom deset dana uspostavljena su mnoga prijateljstva sa ostalim zemljama učesnicama koja će vremenom kako to obično i biva rezultirati novim saradnjama i gostovanjima”, kažu derventski folkloraši.

Realizaciju ove turneje pomogli su opština Derventa i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

skud derventa

skud derventa.jpg2

skud derventa.jpg4

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here