Vijesti Kultura i obrazovanje SKUD “Derventa”: Predstavili tradiciju našeg naroda pred čitavim svijetom – FOTO

SKUD “Derventa”: Predstavili tradiciju našeg naroda pred čitavim svijetom – FOTO

0

Članovi Srpskog kulturnog–umjetničkog društva “Derventa” od 23. jula do 04. avgusta boravili su na turneji u Grčkoj, gdje su učestvovali na dva svjetska festivala folklora pod organizacijom IOV –a (Svjetske organizacije folklora pri UNESCO-u).

skud derventa.jpg1

Prvi festival je održan u Nea Anhialosu, a drugi u Patrasu. Na oba festivala članovi društva su imali priliku da predstave tradiciju našeg naroda, pored mnogih zemalja poput Kine, Kolumbije, Gruzije, Rusije, Turske, Slovačke, Kipra i nekoliko folklornih grupa iz Grčke. U toku festivalskih dana članovi SKUD-a su učestvovali na šest festivalskih večeri na kojima su predstavili igre iz Dervente, Glamoča, Grmeča, Binačke Morave i Pirota, kao i pjesme u izvođenju ženske pjevačke grupe.

“Posebnu pažnju prilikom predstavljanja našeg društva izazvali su raznoliki originalni kostimi koji su prikazani prilikom izvođenja programa kao i izvedba Gluvog glamočkog kola”, kaže Saša Arsenić, umjetnički rukovodilac KUD “Derventa”.

Na festivalu u Patri poseban doživljaj za članove je bio defile prepunim ulicama kao i nastup u starom rimskom amfiteatru u kojem su dva dana za redom prikazali različite programe. Upriličen je i prijem kod gradonačelnika Patre za sve zemlje učesnice,a festival je cijelo vrijeme bio popraćen velikom pažnjom grčkih medija.

“Slobodno vrijeme smo iskoristili da posjetimo arehološki lokalitet Delfe, prošetamo ulicama Atine i Patrasa, kao i da se okupamo na Jonskom i Egejskom moru. Tokom deset dana uspostavljena su mnoga prijateljstva sa ostalim zemljama učesnicama koja će vremenom kako to obično i biva rezultirati novim saradnjama i gostovanjima”, kažu derventski folkloraši.

Realizaciju ove turneje pomogli su opština Derventa i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

skud derventa

skud derventa.jpg2

skud derventa.jpg4

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here