Vijesti Kultura i obrazovanje SKUD “Derventa”: Svečanom akademijom i izložbom nošnji obilježili 25 godina postojanja

SKUD “Derventa”: Svečanom akademijom i izložbom nošnji obilježili 25 godina postojanja

0

Sinoćnjom Svečanom akademijom, u okviru koje je prikazan istorijat društva, te izložbom originalnih kostima iz svog fundusa, Srpsko kulturno – umjetničko društvo „Derventa“ započelo je obilježavanje 25 godina postojanja.

Umjetnički rukovodilac SKUD “Derventa” Saša Arsenić istakao je da 25 godina kulturno-umjetničkog amaterizma predstavlja značajan jubilej.

Mi smo ponosni na fundus narodnih nošnji koje imamo, a posebno na 20 ženskih i 10 orignalnih kompleta muških nošnji derventskog kraja. Dio fundusa su, naravno, i nošnje iz Bosanske krajine, sa Ozrena i iz Srbije, s obzirom da igramo koreografije iz tih područja. Večeras smo izložili originalne nošnje, najbolje koje se nalazi u našem fundusu, naglasio je Arsenić, inače dobitinik Povelje SKUD “Derventa”, najvišeg priznanja koje se dodijeljuje za izuzetan doprinos na polju kulturno-umjetničkog stvaralaštva i razvoja društva.

Obilježavanje jubileja bila je i prilika da se društvo dodijeli više zahvalnica pojedincima, ustanovama i preduzećima koji su u prethodnim godinama dali doprinos radu i razvoju. Tako su zlatne plakete uručene Dragani Aleksić, Gorici Krstović i Milici Nikić, srebrene Pavlu Mariću, Nenadu Mariću, Ani Uletilović, Angelini Dujaković i Nikolini Popović, a bronzana priznanja zaslužili su Robert Dujaković, David Gostimirović, Jovo Marić, Nemanja Nagradić, Dejan Kitonjić, Mihajlo Vinčić i Sara Dujaković.

Arsenić je podsjetio da SKUD “Derevnta” broji oko 150 članova, od kojih je najbrojnija folklorna sekcija, podijeljena na školu folklora, prvi, drugi i treći ansambl, kao i žensku i dječiju pjevačku grupu, te instrumentaliste na tradicionalnim instrumentima.

Na Svečanoj akademiji predstavile su se dvije pjevačke grupe, dok će na 25. Godišnjem koncertu, koji će se održati 21. aprila u Centru za kulturu, predstaviti svi članovi društva.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here