Vijesti Društvo Skupština Saveza logoraša Srpske održana u Derventi, podjele i dalje neprevaziđene

Skupština Saveza logoraša Srpske održana u Derventi, podjele i dalje neprevaziđene

0

Turbulencijama u republičkom Savezu logoraša čini se, ne nazire se kraj. Naime, dio članova udruženja logoraša, nezadovoljnih radom dosadašnjeg predsjednika, održali su danas u Derventi svoju Skupštinu Saveza logoraša, na kojoj su izabrali Ane Mihajlova iz Broda za predsjednika Saveza i predsjednika Predsjedništva Saveza logoraša.

Međutim, dosadašnji predsjednik Anđelko Nosović poručuje da je ova Skupština nelegitimna i da donesene odluke nemaju pravno dejstvo.

Savez logoraša Republike Srpske, prema sadašnjem stanju ima dva predsjednika Anđelka Nosovića i danas izabranog Aneta Mihajlova iz Broda. Jaz u Savezu počeo je dosta ranije, još 2019. godine, a produbljen kada je donesena odluka o isključenju Udruženja iz Laktaša, Modriče, Broda, kome pripada i Mihajlov, a potom i Udruženja sarajevsko-romanijske regije, nakon čega su se u Savezu stvorile dvije struje. Oni, koji smatraju da Nosović nije radio propisno, održali su sjednicu i izabrali kompletno rukovodstvo Saveza logoraša RS, na čijem čelu je, jednoglasno izabran Mihajlov. U startu kaže da će pokrenuti tri inicijative.

Dostavićemo zahtjev Vladi Republike Srpske da se i logorašima, zbog teške ekonmske situacije, uplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100KM, kao i borcima, civilnim žrtvama rata i drugima. Drugi korak će biti da aktivno učestvujemo u kreiranju budžeta RS, za 2023. godinu, kako bi se planirala sredstva za banjsko liječenje, kupovinu lijekova i troškova liječenja, stambeno zbrinjavanje, kao i zapošljavnaje i samozapošljavanje logoraša. I treći korak jeste zahtjev Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite da predloži izmjenu i dopunu Zakona o pravima žrtava torture, da se logoraši izjednače u pravima sa ženama koje su pretrpjele torturu, rekao je novoizabrani predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Ane Mihajlov.

Revoltiran dešavanjima i podjelama unutar Saveza, je i Slobodan Mrkajić, koji je danas predsjedavao Skupštinom, a koji kaže da do sada nije imao nikakva prava. Za Nosovićev rad kaže da je bio samo pečat u džep i odlazak na parastose.

Zakleo sam se da ću pomiriti Udruženja i taj san mi se ostavaruje. To mi je velika čast, što sam doživio. Uspjeli smo da donesemo sve ove odluke, rekao je reizabrani predsjednik Skupštine Saveza logoraša RS Slobodan Mrkajić.

Nosović sa druge strane, kategorično odbacuje današnje zasjedanje, tvrdnjom da nije riječ o Skupštini, a da su donesene odluke nelegitimne, nestatutarne i bez pravnog osnova. Prijeti čak i nama, medijima, jer izvještavamo o dešavanjima u Savezu logoraša.

Ponavljam treći put – nije Skupština Saveza i nemojte da dolazim u situaciju da ja moram da pišem prijavu protiv vas, zato što unosite zabunu i u članstvo i dovodite u situaciju da rušite Savez logoraša. Znači, nije Skupština, nego grupa ljudi, koja nema nikakav legalitet i legitimitet, rekao je dosadašnji predsjednik Saveza logoraša RS Anđelko Nosović.

Podsjećamo, prvi sukob nastao je u Savezu logoraša Republike Srpske još u septembru 2019. godine, kada je biran nasljednik dugogodišnjeg predsjednika ovog udruženja Branislava Dukića. Anđelko Nosović je tada izabran za predsjednika, ali je njegov protivkandidat Ane Mihajlov to osporavao. Od tada, pa sve do danas, trvenja u Savezu ne prestaju, a čini se da ni sa ovom sjednicom neće prestati.

Logoraši su, prije izborne skupštine položili vijence za stradale logoraše ispred kompleksa masovne grobnice Čardak u Derventi.

Izvor: TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here