Vijesti Politika Skupštinska većina najavljuje pokretanje procedure opoziva načelnika opštine, evo šta kaže Izborni...

Skupštinska većina najavljuje pokretanje procedure opoziva načelnika opštine, evo šta kaže Izborni zakon

2
Foto: Nikola Kulaga

Odbornici skupštinske većine u Derventi najavljuju da će inicirati opoziv Milorada Simića, rekao je za Srpskuinfo Mirko Zemunović, nedavno izabrani predsjednik Skupštine opštine Derventa, koji je to postao nakon što je napustio Socijalističku partiju na čijoj listi je izabran.

Zemunović kaže da skupštinska većina nije zadovoljna saradnjom s načelnikom Miloradom Simićem.

Nismo zadovoljni saradnjom načelnika Simića s novom strukturom vlasti u lokalnom parlamentu. Naša komunikacija svedena je na minimum, što nije u skladu sa očekivanjima. Moja i njegova kancelarija su u istom objektu, na istom spratu opštinske zgrade, ali umjesto da razgovaramo, mi se dopisujemo, a to nije moj izbor, kazao je Zemunović za Srpskainfo.

On smatra da će “načelnik morati da se povuče sa funkcije ili će skupštinska većina, koja je saglasna po tom pitanju, pokrenuti proceduru njegovog opoziva”.

Šta kaže zakon?

Izborni zakon Republike Srpske omogućava trećini odbornika, u striktno određenim slučajevima, da zatraže opoziv načelnika opštine, a skupštinskoj većini da opoziv izglasa. U slučaju takvog epiloga mandat načelnika bi prestao tek nakon što bi opoziv dobio natpolovičnu podršku građana na tajnom glasanju (referendum) koji se mora provesti u roku od 30 dana od donošenja skupštinske odluke. Potom bi uslijedili i novi izbori koji bi morali biti raspisani u roku od 90 dana.

Sa druge strane, u slučaju da načelnik opštine ne bude opozvan (kao i u još nekoliko Zakonom o lokalnoj samoupravi taksativno navedenih situacija) Narodna skupština Republike Srpske, na prijedlog Vlade, može raspustiti Skupštinu opštine, nakon čega bi bili provedeni izbori za odbornike Skupštine opštine.

Derventa Cafe

 

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here