Vijesti Društvo Slaba potražnja zimske obuće

Slaba potražnja zimske obuće

0

 Proizvodnja u oblasti tekstila, kože i obuće u RS u blagom je porastu, što pokazuje i podatak da je ove godine povećana za oko deset odsto u odnosu na prošlu godinu, a jedino što im trenutno stvara neprilike je nedostatak snijega, jer se zimska obuća manje prodaje.

Slaba potraznja zimske obuce

Rekao je ovo “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja proizvođača kože, tekstila i obuće pri Privrednoj komori RS Radovan Pazurević.

Prema Pazurevićevim riječima, ove godine rast proizvodnje obuće bio bi veći da na njega nije negativno uticala duga jesen, odnosno vrijeme, koje nije tipično za ovo doba godine, zbog čega su mnogi stanovnici odustali od kupovine obuće.

– Vrijeme se negativno odrazilo na proizvođače obuće u Srpskoj, a slična situacija je i u mnogim evropskim zemljama. Skladišta su puna zbog vremenskih neprilika, jer nema snijega, pa niko još ne kupuje čizme i zimsku obuću – rekao je Pazurević.

Dodao je da je i ekonomska kriza dosta uticala na proizvođače obuće, ali da su sa tim već duže vrijeme naučili da se bore.

– Mnoga domaćinstva su pogođena ekonomskom krizom, pa ne kupuju svake godine obuću, već istu nose više godina, da bi uštedjeli novac ili ga preusmjerili za neke druge potrepštine – istakao je Pazurević.

Pazurević, koji je i direktor firme “Saninino” iz Dervente, kaže da ova firma svoje proizvode uglavnom izvozi, te da je ove godine ostvarila bolje rezultate nego lani.

– Minimalno deset odsto smo povećali izvoz i plasman naših proizvoda na inostranom tržištu u odnosu na prošlu godinu. U sličnoj situaciji je i firma “Bema” iz Banjaluke i “Sporteks” iz Kotor Varoša, koje bilježe trend rasta proizvodnje – istakao je Pazurević.

Dodao je da proizvođači tekstila, kože i obuće u Srpskoj najviše problema imaju zbog nedostatka jasnije razvojne politike i nedostatka adekvatnog obrazovnog kadra.

Vlasnik fabrike obuće “Škrebić kompani” Dragutin Škrebić rekao je da su ove godine proširili proizvodnju, napravili novu halu i zaposlili 130 novih radnika u ovoj firmi.- Najavljuje se i nova kriza, pa nas je pomalo strah. Naša prodaja trenutno je opala zbog nedostatka snijega, tako da se zimska obuća slabo prodaje – dodao je Škrebić.

Izvoz

Pazurević je rekao da firme obuće iz RS svoje proizvode najviše izvoze na tržišta Njemačke, Austrije i Italije.

– Ipak, one firme koje su vezane za italijansko tržište, trenutno imaju određenih problema, te su neke smanjile svoju proizvodnju i za oko 60 odsto, ali se nadamo da će se to uskoro biti riješeno – rekao je Pazurević.

Dragana Keleč – Glas Srpske

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here