Vijesti Kultura i obrazovanje Slikarka Dajana Ćuk: U svijetu umjetnosti se osjećam svoja na svome –...

Slikarka Dajana Ćuk: U svijetu umjetnosti se osjećam svoja na svome – FOTO

0

Iza mlade slikarke Dajane Ćuk veoma je uspješna godina tokom koje je upisala četvrtu godinu Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, zaslužila nagradu Konfučijevog instituta, te održala svoju prvu samostalnu izložbu.

Interesovanje za slikanje i umjetnost pokazala je već kao učenica OŠ „19. april“, a kasnije obrazovanje samo je potvrdilo da je umjetnost i slikanje njen životni poziv. Srednja Tehnološka škola u gradu na Vrbasu, tačnije smjer likovni tehničar, bila je stepenica ka Akademiji umjetnosti.

– Interesovanje za crtanje je primjetio već moj osnovnoškolski nastavnik likovne kulture Vujadin Malešević, koji se i založio da upišem srednju umjetničku školu. Nakon toga nije bilo dileme da je moj izbor Akademija umjetnosti u Banjaluci, a tokom dosadašnje 4 godine provedene u tom “svijetu umjetnosti” shvatila sam da je slikanje moj poziv i da je to nešto čime želim da se bavim, ističe mlada umjetnica.

A taj svijet, u kojem centralnu ulogu zauzima studij likovne umjetnosti, je jedan potpuno drugačiji okvir u kojem sam okružena ljudima koji žive umjetnost i koji me razumiju u potpunosti. Tu se osjećam svoj na svome, kaže Dajana.

– Godina na izmaku je definitivno moja godina. U 2021. sam otvorila svoju prvu samostalnu izložbu, započela seriju novih slika koje jedva čekam da predstavim publici. Dobitnica sam nagrade Konfučijevog instituta za najbolji rad povodom Kineske nove godine, a na Godišnjoj izložbi fakulteta osvojila sam nagradu u vidu samostalne izložbe u Muzeju u Gradišci. Učestvovala na Ljetnoj art sceni u Derventi i radim na jednom jako zanimljivom projektu kojeg ćemo predstaviti publici početkom iduće godine, zadovoljna je Ćukova.

Za svoje radove kaže da pripadaju pravcu ekspresionizma jer njima pokazje svoje emocije i impulse.

– Trenutno se bavim tehnikama akril i ulje na platnu, uporedno sa tim i crtežom drvenim bojicama. Tema kojom se bavim je malo neobična jer se radi o igračkama iz Kinder jaja koje opisuju scene iz svakodnevnog života. Kako se moj razvojni put slikanja razvijao tako se potreba za formatom slike povećavala, pa da trenutno radim na jako velikim formatima, kaže student završne godine Akademije u klasi profesorice Jelene Karišik.

Prema budućim planovima i ciljevima ide korak po korak.

– Po završetku akademije planiram upisati master studije, najvjerovatnije u Srbiji. Do tada želim da realizujem i svoju drugu samostalnu izložbu, nadam se jednoj samostalnoj i u Derventi, jer smatram da naš grad trebamo što više kulturno-umjetnički da oživimo, iskrena je mlada umjetnica.

Šminkanje – skrivena strast

Dajanin omiljeni hobi je sminkanje, koje joj je donijelo i prvi džeparac.

– Šminka me odvuijek privlačila, a iako sam samouka jer nisam završavala nikakve edukacije, posla ne manjka, čak ga ima i previše i drago mi je da je tako. Često od svojih klijentica čujem komentare “ti dok me šminkaš imam osjećaj da slikaš” i izdvojila bih to kao najljepši kompliment. Drago mi je da svojim vještinama i talentom mogu da istaknem sve ono lijepo na ženama i na taj način im izmamim osmijeh na lice. Osjećaj je neprocjenjiv, poručuje.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here