Vijesti Društvo Slobodanka još nije vraćena na posao, poslodavcu slijedi kazna

Slobodanka još nije vraćena na posao, poslodavcu slijedi kazna

2

Kompanija “Relaxshoe Bosna” Derventa još je jednom pokazala da ne poštuje institucije RS i zakone.

Radnicu Slobodanku Todorić, koju su otpustili dok je bila na bolovanju zbog liječenja karcinoma, nisu vratili na posao, iako je Inspektorat RS i Ministarstvo rada lane donijelo rješenje da to moraju uraditi.

Ovo je sunovrat sistema. Vjerujte, ne znam više šta da radim. Mrak mi je pred očima i svašta mi pada na pamet, ali moram da pomažem supruzi koja prima terapije, kaže za Srpskainfo Mladen Todorić, suprug oboljele Slobodanke, sa kojom ima tri kćerke.

On apeluje da institucije Republike Srpske ne dozvole pojedincima da bahatim ponašenjem urušavaju sistem.

Nas niko nije kontaktirao iz firme, uprkos svim rješenjima koje imamo. Pa, kako ih nije sramota. Riječ je o teško bolesnoj ženi, ističe Mladen.

Mladen i Slobodanka Todorić

U Inspektoratu RS su nam potvrdili da “Relaxshoe Bosna” nije postupio u skladu sa rješenjem inspektora rada kojim je naloženo da radno-pravni status radnice Slobodanke Todorić, reguliše u skladu sa odredbama Zakona o radu, odnosno da joj ponudi ugovor o radu na neodređeno.

Dalje mjere koje inspektor može preduzeti propisane su, kako kažu u Inspektoratu, Zakonom o inspekcijama, kojim je definisano da će se novčanom kaznom od 3.000 KM do 15.000 KM kazniti za prekršaj pravno lice ako ne postupi po rješenju inspektora, a odgovorno lice u pravnom licu kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM.

S obzirom da je Zakonom o prekršajima RS propisano da, ako je novčana kazna propisana u rasponu, ovlašćeni organ će prekršajnim nalogom izreći minimum propisane novčane kazne, to će republički inspektor rada preduzeti mjere u skladu sa navedenim zakonskim odredbama, objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Drugim riječima, biće izrečena kazna od 3.000 KM za kompaniju i 1.000 KM za odgovorno lice. Ako kaznu plate u roku od osam dana, iznos će biti duplo manji.

Cijeli ovaj slučaj, a o kome je Srpskainfo pisala, otkriven je u oktobru prošle godine, odnosno tada je Mladen Todorić upoznao javnost da je poslodavac njegove supruge, koja se oporavljala od operacije, kontaktirao njegovu porodicu jednu veče da ih obavijesti da neće produžiti ugovor sa Slobodankom.

Ona je radila u dvije firme “Amika” i “Relaxshoe Bosna” Derventa, koje su vlasnički povezane.

U obe firme radila je po osnovu ugovora o radu na određeno vreme koji su zaključivani radi privremenog povećanja obima posla.

Pojednostavljeno, Slobodanka je prvo u firmi “Amika” radila na određeno do trenutka kada više nije mogao biti produžavan takav ugovor, odnosno trebalo je da preraste u ugovor na neodređeno.

Zatim je samo kroz papire prebačena u drugu sestrinsku firmu “Rleaxshoe Bosna”, počevši od 1. avgusta 2018. godine.

Obe firme su na istoj adresi, pod jednim krovom, a Slobodanka je nastavila da radi isti posao i na istom radnom mjestu. Tu je radila godinu i dva mjeseca.

Nakon kontrole inspektor je utvrdio da je riječ o poslovima iz redovne delatnosti firme, te se ne može govoriti o privremenom povećanju obima posla što se navodi kao razlog zaključenja ugovora o radu na određeno vrijeme, zbog čega je naloženo da se radno-pravni status radnice reguliše u skladu sa Zakonom o radu. Inače, vlasnik ove dvije firme je iz Italije.

Njihovo poslovanje u Republici Srpskoj, odnosno u Dervetni je izuzetno uspješno.

Tako su u 2017. godini sa obe firme bili među deset najuspješnihih u BiH po prometu i dobiti iz oblasti preduzeća koja se bave proizvodnjom obuće i odjeće.

“Amika” je imala prihode od oko 19,3 miliona KM, a prikazanu dobit od 1,4 miliona KM, dok je “Relaxshoe Bosna” imala dobit od 745.000 KM.

Firma “Relaxshoe Bosna” je na rješenje inspektora uložila žalbu Ministarstvu rada, koje je u drugostepenom postupku odbilo kao neosnovanu.

Takođe, nakon podnošenja žalbe resornom ministarstvu, poslodavac je zatražio odgodu izvršenja rješenja do okončanja drugostepenog postupka.

Inspektorat RS odbio je zahtjev poslodavca kao neosnovan, te je poslodavac pokrenuo upravni spor i protiv zaključka Inspektorata.

Srpskainfo juče je pokušala da stupi u kontakt sa direktorom firme, ali bezuspješno.

Rečeno nam je da je “direktor zauzet sastančenjem cijeli dan i da zovemo u ponedjeljak”.

Dalji tok inspekcijskog postupka zavisi od postupanja samog poslodavca i ishoda sudskih postupaka, poručuju iz Inspektorata RS.

Žunić: Ovo nije usamljen slučaj, tražiću izmjenu zakona

Igor Žunić, narodni poslanik iz Dervente, koji je upoznat sa cijelim slučajem i koji je, kako kaže, lično tražio kontrolu inspekcije, osuđuje ovakvo ponašanje poslodavca.

U Narodnoj skupštini RS ću tražiti da se mijenjaju određenja zakonska rješenja kako se ovakve stvari ne bi dešavale, a sigurno nije jedini slučaj, poručuje Žunić.

Srpskainfo

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

2 KOMENTARI

  1. Drago mi je da ste ovo objavili.Samo bih se nadovezao da je radnicima upucena prijetnja,onima koji su izrazili i izrazavali podrsku ostecenoj.Samo naprijed.Pod mac bato gamad.

  2. Koliko ja mogu da procijenim Aleksandre izmišljaš gluposti…vjerovatno ti ni nisi Aleksandar…možda se zoveš naprimjer Mladen….neka se javi kome su prijetili i ko je prijetio…valjda u ovom slučaju neka prava ima i firma Amika…zato je firma odlučila da ide na sud…a šta ako je i radnik inspektorata pogriješio ili je odluku donio pod pritiskom…sud će razmotriti sve činjenice i donijeti validnu odluku o tom slučaju…neće o tome odlučivati rulja i pojedine neiživljene i neinformisane individue na internetu na interrnetu i pojedinim fejs nalozima…a tamo se između ostalog pojavljuju kojekakve budaletine, derventski klošari, seoski političari, sindikalni poslušnici i sirovine…mislim da je ovaj slučaj unaprijed pripremljen i iskorišten da bi se digla bespotrebna frka u medijima a iz toga su korist izvukli pojedinci iz sindikata i političkih stranaka…nažalost tako je izvršena zloupotreba bolesti jedne žene u svrhu nečijih ličnih interesa i promocije…a da je bilo pameti sve se moglo lijepo riješiti a sada je za sve kasno…neka o tome kakvu su glupost uradili sada misle oni koji su to organizovali i sprovodili..

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here