Vijesti Društvo Služen parastos za 37 ubijenih Srba iz sela Čardak

Služen parastos za 37 ubijenih Srba iz sela Čardak

0

U derventskom naselju Čardak danas je održan komemorativni skup i služen parastos za 37 Srba iz ovog mjesta stradalih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih je 26 ubijeno na Vaskrs 1992. godine, a ostali kasnije u hrvatskim logorima.

Sluzen parastos za 37 ubijenih Srba iz sela Cardak

Parastos su, ispred spomenika srpskim junacima u Čardaku, služili sveštenici derventskog namjesništva, a potom su porodice ubijenih, delegacije Skupštine opštine, boračkih organizacija i političkih partija iz Dervente položili vijence.

Pripadnici 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, potpomognuti paravojnim hrvatsko – bošnjačkim jedinicama iz Dervente, na Vaskrs 1992. godine na kućnim pragovima ubili su 26 Srba, dok su ostali ubijeni u hrvatskim logorima, gdje su odvedeni nakon okupacije Čardaka.

“Iako se zločin nad Srbima Čardaka desio prije 18 godina, uspomene na ubijene sugrađane su još svježe i bolne. Još uvijek je pred našim očima slika svirepo pobijenih komšija, koji su ubijeni samo zato što su Srbi i što su željeli da žive na svojim ognjištima”, rekao je predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Dervente Drago Knežević na današnjem komemorativnom skupu.

Umjesto da se raduju našem najvećem prazniku Vaskrsu, rekao je Knežević, Srbi iz Čardaka su na taj dan 1992. godine bili izloženi strašnom i nemilosrdnom napadu pripadnika regularne vojske iz Hrvatske, kojima su pomagale paravojne hrvatsko-bošnjačke jedinice iz Dervente.

On je podsjetio da je na Vaskrs 1992. godine ubijeno 26 stanovnika Čardaka srpske nacionalnosti, među kojima je bilo dosta žena i djece, i dodao da su pobijene cijele porodice Lazarevića i Živkovića.

Knežević je dodao da su, nakon okupacije Čardaka, preživjeli stanovnici srpske nacionalnosti kasnije odvedeni u logore u zgradi bivšeg Doma JNA i vojnom skladišu na Rabiću, gdje su bili izloženi najstravičnijim metodama mučenja i iživljavanja i na kraju pobijeni su na očigled ostalih zarobljenika.

On je podsjetio da za ove, ali i zločine nad ostalim derventskim Srbima u kojima je ubijeno oko 300 lica, niko nije odgovarao, iako je Tužilaštvu BiH dostavljen obiman materijal o počinjenim ratnim zločinima na Srbima za vrijeme dok je opština bila pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-bošnjačkih jedinica.

Srpski logoraši za ove zločine najodgovornijim smatraju ratno hrvatsko-bošnjačko rukovodstvo, po čijoj naredbi su formirani logori za Srbe.

“Kada oni koji su počinili zločin budu kažnjeni, tek tada će duše naših ubijenih sunarodnika naći svoj mir”, rekao je Knežević i dodao da je i po Božijem i po ljudskom zakonu zločincima mjesto u zatvoru.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here