Vijesti Društvo Smanji brzinu, produži život!

Smanji brzinu, produži život!

0

U toku ove godine, opšte stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima koji su u operativnoj odgovornosti CJB Doboj, bilo je povoljnije u odnosu na prethodne periode. Za jedanaest mjeseci tekuće godine evidentirano je ukupno 1099 saobraćajnih nezgoda, što je za 5,3% manje nego u istom periodu prethodne godine. Međutim, broj saobraćajnih nezgoda koje su imali posljedice po lica je povećan. Za jedanaest mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala 32 lica (od kojih je dvoje djece), odnosno devet lica više nego u istom periodu prethodne godine. Broj teško povrijeđenih lica povećan je za 22 (180/158), a lakše povrijeđenih za 59 lica (365/396).

Smanji brzinu, produzi zivot

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je neprilagođena brzina uslovima i stanju puta, vremenskim i atmosferskim prilikama, zatim nepropisno izvedene radnje u saobraćaju, te nepoštivanje prvenstva prolaza drugih učesnika u saobraćaju. Sa druge strane, samo u jednom slučaju utvrđeno je da je loše stanje puta, kao jedan od faktora, uticalo na događanje saobraćajne nezgode, a u dva slučaja tehnička neispravnost vozila; dok je u svim ostalim slučajevima uzrok saobraćajnih nezgoda bio ljudski faktor (nepoštivanje saobraćajnih pravila i propisa kao što su nepropisno preticanje, mimoilaženje, obilaženje i dr.).

Prilikom događanja saobraćajnih nezgoda, u 208 slučajeva došlo je do slijetanja vozila sa kolovoza, što je znatno uticalo i na posljedice po lica i stepen zadobijenih povreda. Najčešće posljedice imali su vozači, zatim suvozači i putnici u vozilima, a nije rjedak slučaj da su tjelesne povrede  zadobila i djeca – putnici (5 djece zadobilo je teže, a 22 djece lakše tjelesne povrede).

U cilju poboljšanja stanja bezbejdnosti saobraćaja, Centar javne bezbjednosti Doboj, do sada je proveo veliku broj akcija koje su imale preventivni ili represivni karakter, a bile su usmjerene na uočavanje prekršaja koji su evidentirani kao najčešći uzroci događanja saobraćajnih nezgoda. Za jedanaest mjeseci ove godine kontrolisano je ukupno 95.613 vozila i vozača, što je za 7,9% više nego u istom periodu prethodne godine (88.643). Zbog učinjenih prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja uručeno je ukupno 42.765 prekršajnih naloga, odnosno 16% više nego u istom periodu prošle godine. Nadležnim sudovima podenesen je 551 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za 973 učinjena prekršaja. Međutim, represivne mjere koje je policija preduzimala na lokalnom i regionalnom nivou nisu u dovoljnoj mjeri uticale na svjest vozača o bezbjednijem načinu ponašanja u saobraćaju.

Centar javne bezbejdnosti Doboj i ovim putem apeluje na vozače da se strogo pridržavaju saobraćajnih pravila i propisa, da prije i tokom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića, da se češće odmaraju pri vožnji na dužim relacijama, da obavezno kontrolišu tehničku ispravnost vozila, te da obavezno koriste zimsku opremu, koja je od 15. novembra obavezna za sva motorna vozila, bez obzira na vremenske uslove.

U narednih mjesec dana policijske stanice za bezbjednost saobraćaja provodiće pojačane mjere i aktivnosti na kontroli vozila i vozača, koje će biti usmjerene na kontrolu brzine kretanja vozila, alkoholisanost vozača i obavezno korištenje zimske opreme.

CJB Doboj

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here