Vijesti Društvo Skulptura “Sova” kao podsjetnik na neophodnost očuvanja prirode – FOTO

Skulptura “Sova” kao podsjetnik na neophodnost očuvanja prirode – FOTO

0

Projekat izrade i postavljanja skulptura od abonosa na zelenim gradskim površinama, započet prije nekoliko godina postavljanjem „Zagrljaja“ u krugu „Komunalca“, ovih dana je nastavljen postavljanjem skulpture „Sova“ na zelenu površinu u ulici Kralja Pera I (Harman).

Riječ je o projektu Turističke organizacije grada Derventa i derventskog umjetnika Saše Bogdana kojim se nastoji unaprijediti svijest o očuvanju prirode i prirodnih fenomena poput ukrinskog abonosa i Ukrinjskog cvijeta, njihovoj ljepoti, značaju i vrijednosti kojih je sve manje zbog ljudskog faktora.

Nekontrolisano vađenje abonosnih klada i izlovljavanje Ukrinskog vodenog cvijeta dovelo je skoro do istrebljenja ovih prirodnih rijetkosti. Cvjetanje Ukrine nikad kao ove godine nije bilo skromno, skoro neprimjetno. Jedna ovakva skulptura već krasi dvorište firme “Komunalac” i nosi naziv “Zagrljaj”, a nova skulptura je postavljena na zelenoj površini na Harmanu, navode u Turističkoj organizaciji Derventa.

Skulptura napravljena od abonosa podsjeća na okovanu pticu sovu, kaže Bogdan.

Ptica je uopšteni simbol slobode, a sova je simbol mudrosti. Metalni okovi kao simbol zatočenistva u ovoj formi predstavljaju “okove” za nešto što je potrebno sačuvati od uništenja i eksploatacije. Ako ne čuvamo prirodu i okolinu, sve te Bogom date vrijednosti će odletjeti kao ptica iz našeg okruženja. Smatram da će upravo ovakav gest postavljanja ove skulpture u javnom prostoru probuditi kod građana svijest za očuvanjem fenomena abonosa, Ukrinskog cvijeta i životne sredine, naglašava Bogdan.

Nadamo se da će skulptura privući pažnju prolaznika i bar na trenutak u njima probuditi svijest o znaćaju zaštite prirode i životne sredine, a u narednom periodu planirano je da se postavi još ovakvih skulptura sa istim ciljem, kažu u Turističkoj organizaciji.

Inače, abonos predstavlja stablo hrasta koje je hiljadama godina sazrijevalo u riječnom mulju, bez prisustva vazduha. Prosječna starost ukrinjskih abonosa je oko 5000 godina.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here