Reportaže “Sreću čini puna štala krava”: Stefan Railić je najmlađi derventski poljoprivrednik –...

“Sreću čini puna štala krava”: Stefan Railić je najmlađi derventski poljoprivrednik – VIDEO

0

Dvadesetčetvorogodišnji Stefan Railić najmlađi je derventski poljoprivrednik.

Sa tek navršenih 18 godina registrovao je poljoprivredno gazdinstvo i počeo proizvodnju mlijeka. Šest godina poslije, povećao je proizvodnju i broj grla.

Iskusio je život u inostranstvu, gdje se nije dugo zadržao, lako je donio odluku da se vrati na ognjište. Imanje je naslijedio od roditelja, to mu je bila dobra osnova za početak. Trenutno ima 19 grla visokomliječnog crnog holštajna.

Mi idemo na sistem od 11 do 33 što možemo mi porodično postići. Ovo je porodična farma, radimo mi sami, bez radne snage koju je danas teško i pronaći, kaže mladi poljoprivrednik Stefan.

Desna ruka Stefanu je majka, pomognu i baka i djed, dok zahvaljujući sestri svaka krava ima ime. Milka, Aurora, Ana i ostalih 13 krava svakodnevno slušaju muziku koja ih opušta. Na taj način do njih ne dopiru spoljašnji zvukovi, pa je mliječnost bolja, a krave mirnije.

Ovo je visoko proizvodno grlo i one vole da se oko njih provede dosta vremena i da se uloži u njih. Onaj ko uloži u proizvodnju, on i ima i rezultat, kaže Stefan.

Od poljoprivrede se može zaraditi, ali novac, kaže, ne smije biti prioritet za bavljenje ovim poslom. Za ovog mladog poljoprivrednika sreću predstavlja puna štala krava i nabavka nove mehanizacije.

RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here